Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Avhoppad kristdemokrat ifrågasatt

Publicerat onsdag 28 augusti 2013 kl 07.19
Nytt försök få bort Sverigedemokrat
(2:03 min)
1 av 2
Papper får bara inte försvinna så här menar KD-politikern Inga-Maj Krüger. Foto: SR.
2 av 2
Per-Olof Hermansson, från Horred är ledande KD-politiker i Sjuhärad. Foto: Jan-Åke Thorell.

Den före detta kristdemokraten Inga-Maj Krüger sitter i socialnämmnden i Marks kommun. När hon nu blivit sverigedemokrat ifrågasätts hennes position i utskottet av Markalliansen.

Inga-Maj Krüger sitter i socialnämndens sociala utskottet och arbetsutskottet. Två mycket viktiga och tunga politiska organ. Krüger sitter där på ett KD-mandat i båda utskotten. Krüger hoppade i våras av från Kristdemokraterna och blev politisk vilde. Per-Olof Hermansson kristdemokratisk ordförande i nämnden, väckte då frågan i alliansen att försöka få Krüger utesluten från dessa positioner Frågan diskuterades bland alliansens gruppledare men man ansåg att reglementet för sociala utskottets satte stopp för detta.

Det fanns dock vissa oklarheter kring hur hon blivit vald men man valde ändå att inte fortsätta processen kring ett få bort Krüger från de båda posterna, arbetsutskottet och sociala utskottet.

I somras gick Krüger över till Sverigedemokraterna och för många i alliansen kändes det olämpligt att nu Sverigedemokraterna hade en representant i dessa politiska organ på en plats som alliansen hade tillsatt.

– Frågan har ju blivit än mer problematisk nu när hon gått över till Sverigedemokraterna som vi i Alliansen inte har något samarbete med. Så vi ska se över frågan en gång till om det finns några juridiska möjligheter att byta ut henne mot någon från Alliansen, säger Per-Olof Hermansson.

Krüger sitter på ett KD-mandat i de båda utskotten.

Även Centerns gruppledare Leif Sternfeldt och Moderaternas Tommy Johansson vill ha upp frågan på bordet igen eftersom de inte känner sig bekväma med situationen.

Inga-Maj Krüger är dock kritisk.

– Det här har ju pågått en lång tid att Per-Olof Hermansson velat ha bort mig. Redan när jag var medlem i Kristdemokraterna så skickades en delegation hem till mig där jag ombads sluta i socialnämnden, säger Inga-Maj Krüger.

Hon pekar på att Per-Olof Hermansson vid ett flertal tillfällen gett fel information till nämnden vilket gör att hon tycker att det istället är Per-Olof Hermansson som borde ompröva sin ställning i nämnden.

Hon menar också att Sverige är ett fritt land och Sverigedemokraterna är ett demokratiskt parti så hon ser inga problem med att sitta kvar.

Det här är utskotten

Socialutskottet består av fem ledarmöter och fem ersättare från socialnämnden. Socialutskottet har fått beslutanderätt från socialnämnden att fatta beslut i individärenden. Detta inom framför allt tvångslagsstiftningarna lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lagen med särskilda bestämmelser om vård av missbrukare (LVM).
Socialnämndens arbetsutskott förbereder ärenden innan de tas upp i nämnden. Vissa ärenden kan också beslutas av nämndens arbetsutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".