"Vi är inte på jakt efter de arbetslösa" - Nicole Bouyer, sektionschef och Roger Brännlund, verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen Foto: Maja Jerosimic
BORÅS

Arbetslösa känner sig jagade, kritik mot nya a-kasseregler

1:17 min

1 september börjar en ny kritiserad regel i a-kassan att gälla. Arbetslösa ska nu börja lämna in aktivitetsrapporter där de berättar vilka jobb som sökts. Den som låter bli får en varning, och sedan blir det avdrag på a-kassan.

De arbetssökande har två veckor på sig att lämna in rapporten för den tidigare månaden, alltså ska den första rapporten in under de två första veckorna i oktober. Struntar man i det så blir det stegrande avdrag på a-kassan.

Zeinab Matar är arbetslös, och hon gillar inte den nya regeln.

– Jag tycker att det är för jävligt. Man söker ändå jobb och vissa jobb kan man ändå inte söka för att de kräver för mycket högskoleutbildning. Det en stor press nu, tycker jag.

Hur kommer reglerna att påverka tror du?

– Stress. Man ska skicka in rapporter och jag har tre små barn som jag ska sköta. Jag vet inte om jag kommer att ha den tiden att skicka och rapportera och allt det där.

Den nya regeln har fått kritik för att den sätter ännu större press på arbetssökande, när problemet inte är att de söker för lite jobb utan att det finns för få jobb.

Men Nicole Bouyer, sektionschef arbetsförmedlingen i Borås menar att förändringen är till för att lättare kunna hjälpa de arbetssökande och att den inte innebär något hårdare krav.

-- Vi är inte på jakt efter de arbetslösa utan vi ska jobba för att stötta dem. Vi får se det här som ytterligare ett instrument för att göra det.

– Visst blir det en rapportdel som ska göras och det kan man göra via webben. Men kravet på de arbetssökande ökar inte eftersom  arbetssökande alltid har krav på sig att söka arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista