Ingela Andersson Foto: Maja Jerosimic
Borås

Utvalda LSS-boenden granskades - ger felaktig bild menar anhörig

2:52 min

När det nyligen gjordes en granskning av 11 av 47 LSS-boenden i Borås så valde cheferna själva ut vilka boenden som skulle ingå i granskningen. Tveksam metod menar politikern Ingela Andersson, som har en bror som bor på ett gruppboende. Hon menar att granskningen gav en felaktig bild av boendena.

Ingela Andersson som tidigare suttit i Socialnämnden i Borås menar att det var fel att låta politikerna välja ut boenden och att deessa förvarnades om granskningen.

– Väljer man ut elva boenden och skickar brev om att det ska ske en granskning av en konsult, det var mest det jag gick i taket för.

– Om man som förvaltningschef i en kommun väljer ut elva boenden så väljer man inte ut de gruppboenden kanske som är sämst inom staden , säger hon.

Det är främst aktivitetetrna som skulle kunna fungera bättre men ar Ingela Andersson. Hon är också kritisk till att det gjorts personalneddragningar på de boenden som lagts ut på entreprenad, något som inte skulle ske.

Hon reagerar även på att rapporten redovisar att det finns få överviktiga personer på boendena. Ingela Andersson menar att verkligheten inte ser ut så.

– Jag är på ganska många gruppbostäder och jag kan nog säga att det  finns ett fåtal som inte är överviktiga, säger Ingela Andersson.

Ingela Andersson har varit engagerad i LSS-boendena i flera år. Hon har varit kontaktperson och har skrivit insändare och därmed blir hon kontaktad av många som finns på boendena och av anhöriga som ofta klagar.

– De får inte rätt hjälp med mat, städning, tvätt och aktiviteter. De mår alltså inte bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista