Foto: AP/Matthew Mead.
MARK

Strid om pensionärslunch i Mark

1:38 min

Lunchpriserna för pensionärerna som äter på Club senior i Marks kommun föreslås höjas. Orättvist med olika priser anser socialdemokraten och pensionären Ove Eglinger som överklagat beslutet.

Det har blossat upp en strid om lunchpriserna för pensionärerna i Marks kommun efter ett beslut i fullmäktige att höja lunchpriset på Club Senior i Kinna från 47 till 63 kronor.

Socialdemokraten och pensionären Ove Eglinger menar att det strider mot likabehandling av pensionärer om pensionärerna på en servering ska betala mer än på andra.

– Det blir ingen likabehandling av pensionärer i Marks kommun när man tar olika priser på olika serveringar, säger han.

Ove Eglinger har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten.

Vad som också upprör Ove Eglinger och andra pensionärer som äter sin lunch på Club senior i Kinna är att icke pensionärer kan få lunchpriset sänkt, efter ett beslut i teknik och servicenämnden, så att de betalar samma lunchpris som pensionärer.

Det skulle innebära att icke pensionärer i fortsättningen kan komma att äta för 47 kronor på flera serveringar, medan de pensionärer som äter på Club Senior får betala 63 kronor.

Kommunstyrelsen ska nu skicka in sin motivering till prishöjningen till förvaltningsrätten. Motiveringen är som Ove Eglinger har förstått att miljön är lyxigare på Club senior än på serveringarna på de andra äldreboendena.

– Det som kan vara mer lyxigt det är väl det att man har en egen ingång så att man går direkt in på serveringen istället för genom de andra äldreboendena, säger han.

Om man talar om själva priset då 63 kronor istället för 47 kronor. Betyder det mycket för pensionärerna?

– Jo, men jag är övertygad om att det gör det. Vi har fortfarande en hel del pensionärer som inte har så där jättestor pension. För dem är det här mycket pengar, säger Ove Eglinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista