BORÅS

Omsorgschef i Borås: Vi valde boenden som fått kritik

2:37 min

När LSS-boenden i Borås skulle granskas så valde cheferna ut boenden. Ingela Andersson politiker och även anhörig reagerade starkt. Men omsorgschef Lena Hedberg har svar.

Lena Hedberg, områdeschef i Borås stad för funktionshinderverksamheten var en av de chefer som valde ut vilka LSS-boenden som skulle granskas. Och hon håller inte med om kritiken.

– Jag representerar ju den delen av Borås stad som beställer boenden av antingen den kommunala utföranden eller ifrån entreprenaderna. Då har vi också tyckt att det är naturligt att vi också gör urvalet, vilka som ska granskas, säger hon.

Enligt henne tog de med  enheter i granskningen som fått klagomål tillbaka i tiden från anhöriga eller som fått lex Sarah-anmälningar. Så det är precis tvärtom mot vad Ingela Andersson tror. Vi valde ut boenden där vi själva var väldigt måna om att följa upp kvalitén på insatserna.

En återkommande kritik är ju att människor i särskilda boenden inte har fått tillräckligt att göra, inte fått komma iväg på aktiviteter. Tycker du att det kom fram i den här rapporten?

– Bland de boenden som valdes ut fanns klagomål som gällde aktiviteter. Barbro Mellgren som gjorde utredningen kom fram till att det ändå fanns ganska många planerade aktiviteter för dem som bor på de här enheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista