Besparingar hotar vård och omsorg i Ulricehamn

Vård- och omsorgsnämnden i Ulricehamn har inte kontroll över utgifterna och kraftfulla sparåtgärder som drabbar kvaliten i omsorgen kan bli nödvändiga. Det framgår av 2004 års verksamhetsberättelse.

Underskottet förra året blev drygt 10 miljoner kronor för vård- och omsorgsnämnden i Ulricehamn. Även om en hel del kom från äldreomsorgen var det ökande kostnader inom handikappomsorgen som var den största anledningen.
Under hösten har åtgärder satts in för att det ekonomiska resultatet skall bli bättre i år, men en relativt stor del av de ökade kostnaderna beror på yttre omständigheter som nämnden inte har kontroll över. Det handlar bland annat om ökat behov av personlig assistans, externa placeringar och ökat vårdbehov inom äldreomsorgen. Och det är sådant som i stor utsträckning styrs av lagen och som kommunen inte kan påverka.
Nu skriver vård- och omsorgsnämndens ordförande Marianne Henningsson (c) och förvaltningschefen Magnus Hultin i ett gemensamt yttrande, att det krävs gynsamma yttre faktorer för att man ska kunna undvika kraftfulla sparåtgärder. sparåtgärder som alltså kan komma att påverka äldre- och handikappomsorgens kvalitet negativt. Djupgående politiska diskussioner om vilken kvalitet och service ulricehamnarna kan förvänta sig i framtiden är att vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".