Hanna Kihlander. Foto: Jonas Söderling
SJUHÄRAD DIREKT

5:2-diet kan trigga bulimi

4:16 min

Dieten har blivit vida omskriven den senaste tiden. Men metoden som går ut på periodvis fasta oroar Riksföreningen mot ätstörningar som tror den kan trigga igång bulimi.

– Jag jobbar med personer som har ätstörningar och de reagerar väldigt kraftigt på det här, det är mycket löpsedlar om den här dieten just nu, säger Hanna Kihlander som är pressansvarig på Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar.

Hon är kritisk till alla sorters dieter och säger att det finns risk att det triggar igång ätstörningar men att 5:2-dieten sticker ut eftersom den delvis uppmanar till självsvält.

– Att man ska fasta två dagar i veckan känns inte helt bra, och sen äta helt som vanligt de andra dagarna tycker vi inte är bra. Det kickar lätt igång ett kompensationsbeteende som man ofta ser hos personer med bulimi där man äter väldigt mycket en period, och sen kompenserar man bort det genom att svälta några dagar. Det gör att man mixtrar med kroppen, maten och ämnesomsättningen vilket kan göra att man inte mår helt bra, säger hon.  

Hur mycket påverkar tankarna när man utvecklar en ätstörning?

– Det vi vet enligt forskning är att de flesta ätstörningarna börjar med en bantning, alltså när man laborerar med mat och kropp för när du inte får i dig det du behöver så händer det en massa saker i kroppen bland annat får du en väldig kick i början, du blir piggare och får mer energi om du klarar av att stå emot din hunger. Men när du har näringsbrist så påverkar det hjärnan som bland annat gör det lättare att känna ångest och få en skev kroppsuppfattning, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista