1 av 2
Vårgårdas kommunstyrelseordförande Mattias Olsson (M). Foto: Vedrana Sivac.
2 av 2
Helen Persgren (MP). Foto: Bo Thorin.
Vårgårda

För snabbt beslut för sent bad

1:39 min

Det var bråttom för att få klart Tångabadet innan sommaren i år - så bråttom att de båda kommunalråden i Vårgårda anslog pengar utan att fråga övriga politiker. Badet blev ändå inte klart i tid, och nu ångrar Mattias Olsson (M) att han hade så bråttom.

– Det är emot formaliteterna och det har jag tagit på mig. Det är formellt helt felaktigt, säger Mattias Olsson.

– Vi förvissade oss att tilläggsanslaget ryms inom den totala investeringsbudgeten.

Fyra miljoner var avsatt till badet på Tånga Hed. Men sponsorer vill ha högre standard och sköt till en och en halv miljon. Men det räckte inte utan Mattias Olsson och Socialdemokraternas Christer Forsmark tog då ensamma beslutet att skjuta till ytterligare 1,8 miljoner för att få ett kaklat bad, tolv gånger 25 meter och en barnbassäng vid sidan om. Totalt 7,1 miljoner för ett bad som används tre månader om året.

Men kaklet hann inte torka innan sommaren. Tångabadet blir därför inte klart förrän till nästa sommar och det regelvidriga beslutet togs alltså i onödan.

Miljöpartiets Helen Persgren är kritisk.

– Man skyller på att det var så bråttom. Men det är inte argument nog utan vi har ett demokratiskt system och då får det inte gå till så här.

Moderaternas Mattias Olsson hävdar att det bara är Miljöpartiet som är emot Tångabadet och Helen Persgren medger att om Miljöpartiet haft makten då hade beslutet blivit ett annat.

– Då hade det inte blivit något bad på Tånga. Vi har vackra naturbad. Man kunde ordnat bussar ut till dem eller man kunde gjort i ordning Säveån vid Algutstorp där det varit en badplats tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista