1 av 2
Det här är Målsryds centrum, en kiosk och en återvinningsstation. Foto: Mikael Olmås, Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Lornell Foto: Mikael Olmås P4 Sjuhärad
MÅLSRYD

Målsryds centrum en skamfläck -nu ska det rustas upp

"...en sopstation... och en kiosk!"
1:30 min

Det har kallats för en av Borås skamfläckar, men nu ska Målsryds centrum bli fint.

Borås stad har beviljat ett bidrag på 250 000 kronor för arbetet, som ska utföras under ledning av den lokala vägföreningen. Det är en upprustning många väntat på:

– Här ser ut som en sopstation, säger en av Målsrydsborna.

– Det är fult. Man vill ju inte bo här.

Det var när riksväg 27 drogs om med ny sträckning 2005 som förfallet satte fart. Nu är centrum en gropig grusplan med en kiosk och en återvinningscentral, mellan vägen och järnvägen, i skuggan av den nedlagda textilfabriken.

Anders Lornell är ordförande i vägföreningen och projektgruppen Attraktiva Målsryd. Han är en av ortens knappt tusen invånare, har bott här i tretton år och tycker att nu får det vara nog:

– Här ska vi göra en liten park med en liten gräsyta, några träd och bänkar. Sedan är väl våra förhoppningar att det ska bli en centrumplats, säger han.

Du är ordförande i vägföreningen här. Ska ni verkligen driva det här?

– Mja, man kan väl tycka att kommunen borde ta tag i det här men ibland får man ge upp sina principer för att åstadkomma någonting, säger Anders Lornell.

Det var mer på chans som vägföreningen skickade in en ansökan till Borås stad, och desto större var förvåningen och glädjen över dom 250 00 kronorna som beviljades. Nu är en entreprenör anlitad, sista september börjar arbetet och i slutet på oktober ska nya Målsryds centrum stå klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".