BORÅS

Hack i häl på nätpedofilerna

Polisens groominggrupp: "Vi vet vilka de är"
1:45 min

Idag avslutas rättegången mot en 20-årig boråsare som ska ha sextrakasserat ett 30-tal unga tjejer på nätet. Polisens jakt på sexbrottslingar på nätet har förenklats - tack vare en ny databas som byggts upp.

I drygt tre år har rikskriminalen en speciell grupp som jobbar med grooming, (vuxna som kontaktar barn i sexuellt syfte på nätet). Lika länge har man samlat information om misstänkta personer i en speciell databas.

– Kort går det ut på att kartlägga män, för det är alltid män, som kontaktar barn via internet och har uppsåt att begå sexualbrott mot dem. Vi samlar in information, bygger pussel och kartlägger vilka alias de använder, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg i groominggruppen.

Tips från utomstående som tidigare stannat på lokal eller regional nivå förs nu vidare. Gruppen har även inlett samarbete med allt fler polisområden om att lämna information, nu senast med Västra götaland och Halland.

– Jag skulle vilja påstå att vi har en väldigt bra koll på vilka män det är som kontaktar barn. Inte alla givetvis, men i hög utsträckning, säger Jörgen Lindeberg som efterlyser fler polisanmälningar för att komma åt brotten.

Boråspolisen Mikael Söderman har utrett fallet med 20-åringen som kränkt unga tjejer i Sjuhärad. Han manar till försiktighet på nätet.

– I det här fallet är det många oskyldiga som helt enkelt blivit kontaktade, men det kan lika gärna vara så att man pratar med okända människor på nätet. Man kanske ska tänka till och inte prata med vem som helst, kanske inte lägga ut bilder på sig själv.

SMS-svar til Emma.

P3-programmet Verkligheten lade ut en annons på nätet där en 14-årig flicka vill sälja sex. Annonsen låg ute i drygt en vecka och fick över 100 svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".