VÅRD

Köttätande bakterie ökar även i Västra Götaland

Den livsfarliga köttätande bakterien som ökar alarmerande snabbt i norra Stockholm ökar även i Västra Götaland, även om det inte är en lika allvarlig form.

- Vi har sett att den ökat sedan 2010 och det är framförallt sista året, alltså 2013, som det har varit en kraftfull ökning, säger Per Follin smittskyddsläkare Västra Götaland.

- Det är över hundra fall i år, men inte av den svåra form som man haft i Stockholm som är vävnadsnedbrytande sjukdom, utan där man har hittat baketerier i blodet. Bakterierna har lämnat en lokal infektion och blivit mer generella. Det är ett allvarligt tecken i sig, men inte lika allvarlig som den vävnadsnedbrytande.

Fram till augusti i år har lika många insjuknat som hela förra året och det är fyra månader kvar på 2013.

- Kan man förklara vad ökningen beror på?

- Någon riktig bra förklaring till vad det beror på det vet vi inte. Om det är bakterien eller imumiteten i befolkningen eller någon helt annat vet vi inte, säger Per Folin.

Enlig Per Folin behöver man inte vara orolig.

- Störta allmänheten behöver inte vara orolig. Men om man har sympton på svår smärta och svår allmänpåverkan så ska man inte dröja utan så söker man vård för att få en bedömning, avslutar smittskyddsläkare Per Follin.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".