Socialdemokraterna Mattias Josefsson och Claes Reberg. Foto: Mikael Medin.
ULRICEHAMN/TRANEMO

Tranemo och Ulricehamn slås samman - delvis

1:46 min

1 september får Ulricehamn och Tranemo en gemensam miljö och byggnämnd - en sammanslagning som kritiserats för att ge sämre kontakt mellan invånarna och politikerna. Beslutsfattarna tror att servicen kommer bli bättre.

Från och med månadsskiftet får Ulricehamn och Tranemo en gemensam miljö och byggnämnd, och då kommer de båda kommunernas förvaltningar att sitta i Ulricehamn.

Kompetensbrist orsaken bakom
Igår hade oppositionen socialdemokraterna i Ulricehamn och Tranemo en gemensam pressträff. De står bakom sammanslagningen, men säger att den gemensamma nämnden är inte till för att spara pengar.

– Det handlar om kvalité egentligen. Vi har sett att det är bekymmer med rekrytering, att det saknas utbildad personal. Då gäller att skapa en attraktiv organisation, säger socialdemokraternas ledare i Ulricehamn Mattias Josefsson.

På måndag får personal från Tranemo som jobbar med exempelvis livsmedelstillsyn, miljötillsyn och bygglov ta sig till Ulricehamn då de båda kommunernas miljö och byggnämnder och förvaltningar slås ihop.
För Tranemoborna innebär detta att de får göra sina ärenden på telefon eller internet, men det ska också gå att träffa personal i Tranemo om man förbokar mötet.

Kan bli fler ihopslagningar
Sammanslagningen har fått kritik just för att det kan ge Tranemoborna sämre kontakt med sina politiker men socialdemokraternas ledare i Tranemo, Cleas Reberg tror att kvalitén istället kommer höjas. Miljö och byggförvaltningen har ofta varit underbemannad tidigare.

– Om vi kan skapa bra kompetens ger det över tid bättre möjligheter att serva på ett bättre sätt.

Den här typen av sammanslagningar är inget nytt. Sedan tidigare har Tranemo och Ulricehamn en gemensam It-nämnd, och Tranemo delar personalnämnd med Svenljunga. Det är inte omöjligt att det kan bli fler samarbeten i framtiden.

– Det kan säkert dyka upp inom andra områden också, men det är inget som ligger i någon knut just nu, säger Claes Reberg (S) i Tranemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista