1 av 2
Per-Ola Green och hans skörd. Bladet i handen har han torkat hemma i lägenheten i centrala Halmstad. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
2 av 2
Innan tobaken pastoriseras och bakas till snus ska den malas. Till detta använder Per-Ola Green en köttkvarn. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
P4 Halland

Skördetider – även för tobaksodlare

Odlare: "En stor katastrof i Sverige"
10 min

Samtidigt som tröskorna skördar tunnland efter tunnland är det dags för Per-Ola Green plocka bladen av sina tobaksplantor. Han sågar det svenska snuset jäms med fotknölarna.

När EU fick bestämma snusets innehåll i slutet av 90-talet blev halmstadsbon Per-Ola Green besviken.

Förra året började han odla sin egen tobak för att slippa alla aromer som finns i dagens snus.
– Enligt min mening hände det en stor katastrof i Sverige med det svenska snuset. Jag kan lika gärna ha en påse blomjord under läppen, säger Per-Ola Green.

Lär dig tillreda ditt eget snus. Klicka på ljudknappen ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".