1 av 4
Guldspadarna är redo för första spadtagen. Foto: Pär Sandin.
2 av 4
På en del av Bråts gamla skjutfält ska företag bygga utmed den blivande R27:an, här sedd norrifrån med ridhuset i förgrunden och ett nytt industriområde vid korsningen med Gässlösavägen i bakgrunden. Bild Borås Stad.
3 av 4
Mingel med byggentreprenören. Foto: Pär Sandin.
4 av 4
"Nu kör vi". Kommunalråd Ulf Olsson (S) regionråd Kristina Jonäng (C) och trafikverkets regiondirektör Bengt Rydhed. Foto: Pär Sandin.
BORÅS

Nu byggs 27:an runt Borås, sällsynta bin trycks undan

5:01 min

Idag togs första spadtaget för riksväg 27 mellan Kråkered och Viared. Vägen ska stå klar om två år och leda trafiken förbi centrala Borås. Hänsyn har redan tagit till flera hotade djurarter och i sista stund upptäckte ännu en, en ovanlig art vildbin som nu också måste räddas.

I dag togs de första spadtagen för den sex kilometer låga vägen som ska förbinda riksväg 27 och 41 med motorvägen mellan Borås och Göteborg. Fördelen med den nya vägen är många men framförallt avlastar den trafiken mitt i stan, vid Annelundsmotet.

Utdöda bin hittade
Vägen går genom mycket vacker och värdefull natur och tidigare har bland annat nämnts hur storlommen räddas i Pickesjön, men i elfte timmen har det kommit fram att det även finns bin i området som är oerhört sällsynta i Sverige. 
Åtta arter är rödlistade varav fem är starkt hotade, men det finns även arter man trodde var utdöda.

En inventering i sommar har visat hur de här mycket sällsynta arterna gör området till något helt unikt - den finaste "lokalen" för bin i hela västsverige enligt experterna.

För sent att rädda
Det absolut bästa bi-området är i närheten av Ridhuset men det är räddningslöst förlorat. När vägen planerades var det ingen som kände till bina, och nu är det för sent - vägen är redan utritad och kommer att dras. Istället ska man nu försöka flytta bina.

– I och med att vi bygger vägen rakt över kommer vi att flytta på massorna så att de får leva kvar, säger projektledaren Mats Öhlund.

Tidigare artiklar

De hotade bina

Bi. Foto: Annika af Klercker/SvD.

Att området hade mycket höga naturvärden konstaterades redan för flera år sedan. En inventering gjordes 2010, men då glömde man bort att skriva att man bland annat hittat en biart som varit utdöd sedan länge i Sverige.

Praktbyxbiet finns i Sverige från Skåne till Dalarna och är klassad som nära hotad på den svenska rödlistan.

Fibblesolbi (Dufourea minuta) är en biart som beskrevs av Amédée Louis Michel Lepeletier 1841. Fibblesolbi ingår i släktet solbin, och familjen vägbin. Enligt den finländska rödlistan är arten sårbar i Finland. Enligt den svenska rödlistan är arten nationellt utdöd i Sverige. Arten har tidigare förekommit i Götaland, men är numera lokalt utdöd. Artens livsmiljö är torra gräsmarker. Inga underarter finns listade 2008.

Guldsandbiet är hittat också men klarar sig.

Silvergökbiet trodde man var utdöd. Hittad för en tid sedan i Östergötland och nu också i området. Det kan komma att klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista