Vattenläcka på Hedvigsborgsgårdens förskola. Foto: Jan-åke Thorell P4 Sjuhärad
BORÅS

SP på plats för att undersöka förskolan på Hedvigsborg

1:42 min

Igår kom SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, till Hedvigsborgsgårdens förskola i Borås för att ta prover. Kampen för att hitta orsaken till att barnen blir sjuka på förskolan fortsätter men hittills har man inte hittat svaret.

– SP tar nu mängder med prover bland annat på luften för att se om det exempelvis finns mögelsporer i luften, säger Kent Hedin, Fastighetsförvaltare i Borås stad.

Förskolan som haft en vattenläcka i somras har fått fukt i väggar och golvet och man har konstaterat mögel. Utrymmena håller på att saneras och under tiden vistas inte barnen i det kapprum där vattenläckan uppstått. Sedan månader tillbaka dricker barnen inte kranvatten utan får dricksvatten på flaska. All mat hämtas också från en annan förskola i närheten. Ändå har ytterligare barn på småbarnsavdelningen insjuknat och fått diarrée.

I nästa vecka ska kommunen, smittskyddsläkare och barnhälsovårdsöverläkare träffas för att försöka hitta en strategi. Hittills i år har inga avföringsprover tagits på de insjuknande barnen. Men det gjordes förra gången som skolan hade problem och de proverna visade inget som man kan misstänka har samband med miljön på förskolan eller någon infektionssjukdom bland barnen enligt biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

En möjlighet att temporärt lösa situationen är att evakuera småbarnsavdelningen till en annan lokal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista