Staffan Setterberg Foto: Mikael Olmås P4 Sjuhärad
OD/HERRLJUNGA

Privat kraft från ovan i Od

"Jag har blivit elleverantör"
1:39 min

Privata investeringar i alternativa energikällor blir allt vanligare. Hos Kerstin och Staffan Setterberg i Od täcker sen en månad solpaneler på taket hela deras strömbehov, och det de inte använder själva säljer de vidare.

Sett på årsbasis är familjen Setterberg självförsörjande på ström. Men eftersom man måste köpa under den mörka årstiden blir det en liten kostnad. Köpeströmmen är belagd med moms och avgifter man inte får när man säljer.

140 000 har investeringen i dom 70 kvadratmeterna solceller kostat, och det behöver inte vara sol för det ska fungera:

– Det räcker med ljuset. Bäst är det i slutet på mars, början på april, säger Staffan Setterberg.

Det har blivit billigt att investera i solpaneler. Tillverkarna i Kina har dumpat priserna och installatörerna slåss om jobben. Det går också att få statliga bidrag även om dom pengarna för tillfället är slut. Och det var heller inte avgörande för familjen Setterberg:

– Jag vill kunna påverka min vardag och vara självständig.

– Men jag är ingen rebell som vill förändra världen, eller gröna vågare. Jag och min fru vill leva ett bekvämt liv, och det gör vi nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".