1 av 2
Hedvigsborgs förskola. Foto: Bo Thorin.
2 av 2
Maria Gerdin, områdeschef för förskolan stadsdel väster i Borås. Foto: Maria Hansson.
BORÅS

Hedvigsborgs förskola stängs efter magsjuka

Förskolechef: "Akut att hitta en lösning"
1:09 min

Nu stängs Hedvigsborgsgårdens förskola i Borås tills vidare. Skolans barn har haft återkommande magproblem sedan 2009, och idag kom ansvariga fram till att hela förskolan måste utrymmas.

Den senaste tiden har magsjukeproblemen på Hedvigsborgsgården i Borås eskalerat. Av den anledningen hölls i eftermiddag ett möte på lokalförsörjningsförvaltningen med bland andra chefen för lokalförsörjningsförvaltningen, Lars Nordin och områdeschefen för förskolan i stadsdel väster, Marie Gerdin.

– Nu har ju problemen pågått en tid och vi har inte kunnat hitta orsaken bakom problemen. Dessutom har det eskalerat de senaste dagarna och det omfattar inte längre bara barnen på den yngre avdelningen utan även barnen på syskonavdelningen, vilket gör att vi känner att det är akut viktigt att hitta en lösning på problemen, säger Gerdin.

Från onsdag flyttas barnen till Götagården, en före detta förskola som idag står tom. Fram tills dess pågår planering och iordningställande av lokalen, men fram tills på onsdag går barnen alltså kvar på Hedvigsborgsgården.

Lokalförsörjningsförvaltningen kommer att fortsätta utreda problemet för att ta reda på orsaken och beslutet att flytta de ungefär 60 barnen gäller tills vidare.

Problemen med diarréer hos barnen har pågått sedan 2009 och Marie Gerdin säger att orsaken till att barnen inte flyttas från Hedvigsborgsgården först nu är att problematiken eskalerat de senaste dagarna.

– Utredningen har ju pågått en tid utan att man hittat någon orsak, vi vet ju egentligen fortfarande inte orsaken till varför problemen har uppstått. Men vi känner att vi helt enkelt inte kan vara kvar längre, vi måste göra något åt detta nu. Vi hoppas nu innerligt att barnen får vara friska.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".