Annika Larsson och Britt Staaf på den dagliga verksamheten Slussen är glada över att dagersättningen nu återinförs. Foto: Joel Wendle
MARK

Dagersättning återinförs - "Känner mig värdefull"

3:44 min

Personer med utvecklingsstörning eller psykiska funktionshinder som jobbar inom Marks kommuns dagligverksamhet, får nu tillbaka sin dagersättning. Ersättningen på 36 kronor per dag avskaffades av besparingsskäl 2011.

Det var en oenig socialnämnd som hösten 2011 beslutade om avskaffandet av dagersättningen. Socialdemokraterna var emot avskaffandet, som drevs igenom av Markalliansen (C, FP, KD, MP och M). 

Beslutet mötte mycket protester och debatt. En av dem som protesterade var Katarina Andersson, som genomförde en namninsamling mot beslutet.

– Jag gick runt i byn och frågade om folk ville skriva på och det var väldigt många, nästan hela Kinna skrev på, säger Katarina Andersson.

"Vi har fått kontroll över ekonomin"
Socialnämnden beslutade också ersättningen skulle införas igen, så snart ekonomin tillät. Och nu, knappt två år senare, tycker alltså Markalliansen att den gör det och socialnämnden har beslutat att återinföra dagersättningen från den 1 oktober.

– Vi har fått kontroll över ekonomin nu, säger socialnämndens ordförande Per-Olof Hermansson (KD).

Annika Larsson, Nicklas Alfsson och Britt Staaf jobbar på dagligverksamheten Slusssen, där de bland annat packar och monterar allt möjligt åt olika företag. De berättar om besvikelsen när ersättningen försvann.

– Det var för jävligt att de tog bort den, det var väldigt rutten stil, säger Annika Larsson.

– Man blir ledsen och irriterad, jag tycker att de kunde ha sparat på något annat än på oss som inte har det så bra ställt. Men det är ändå gött att få tillbaka det nu, som vi har fått reda på, säger Nicklas Alfsson.

Omfattar både LSS och SoL
En skillnad mot tidigare är att dagersättningen nu kommer att omfatta både personer som har daglig verksamhet både genom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och genom SoL (Socialtjänstlagen) - tidigare var det bara personer inom LSS som fick ersättningen. Totalt handlar det om omkring 160 personer i Marks kommun som kommer att få dagersättningen. 

36 kronor om dagen är inte särskilt mycket pengar, men betyder ändå en del för många personer inom kommunens dagligverksamhet.

– Jag har inte så gott ställt, så många bäckar små..., säger Annika Larsson.

Men det är inte bara själva pengarna det handlar om.

– Det betyder att jag känner att jag är värdefull, det som jag gör på jobbet, precis som en annan människa, säger Katarina Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista