1 av 3
Foto: Mikael Medin
2 av 3
Foto: Mikael Medin
3 av 3
Foto: Mikael Medin
FRISTAD

Festligt när järnväg firar 150 år

Tågresenär: "Roligt uppleva gamla minnen!"
1:47 min

Idag är det 150 år sen de första tågen började rulla på järnvägen mellan Borås och Herrljunga. Det firas med ett stort jubileum i Fristad där besökare bland annat kan åka med på sträckan i klassiska gamla ånglok.

Och just Fristad är ett samhälle som troligen inte funnits idag om det inte vore för järnvägen, berättar Morrgan Claesson ordförande för Bergslagens järnvägssällskap.

– Det är det som mer eller mindre gjort att Fristad finns, att industri finns här och att folk bor här. Så järnvägen har betytt väldigt mycket för utvecklingen. Det är det som industrialiserat Sverige.

För 150 år sen, 1863, invigdes järnvägen mellan Borås och Herrljunga av Karl XV och gods och människor kunde börja fraktas de 42 kilometer som banan sträcker sig. Man kan tydligt se hur samhällen längs med järnvägen har kunnat blomstra och växa medan de som blev utan krympt och försvunnit, berättar Morrgan Claesson. En som själv åkt med ånglok när de fortfarande var i bruk är Inge Börjesson. Hon brukade ta tåget till jobbet för ungefär 50 år sen.

– Vi har en släkting till min man som är väldigt intresserad av tåg så han har kommit ner från Stockholm för att åka med. Jag åkte sådant när jag jobbade i Borås, då åkte jag sådana här tåg på den tiden.

Hur länge sedan var det du åkte ånglok sist?

– Det var på slutet av 50-talet.

Så det är rätt kul nu?

– Ja då, för all del. Det är roligt att uppleva gamla minnen också.

Och vad det är som lockar så många till det gamla ångloket i Fristad idag, ja det beror nog på om man ska åka med eller köra det men för Morrgan Claesson är det iallafall klart.

– Det är ett hantverk. I dag sitter de på sina motvagnar och har en strömbrytare och bara trycker fram och tillbaka. Det är ingen sport, här får man verkligen jobba. Här är varmt och svettigt och skitigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".