Forskningschef Bengt Simonsson på Teknikmarknad testar den nya muddringsmetoden. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
MILJÖ

Övergödda vatten ska återställas med ny teknik

2:10 min

En ny teknik för att muddra och återställa övergödda vatten provas nu ut på flera håll i landet. Bland annat tas gyttjan tillvara och kan användas till biogastillverkning och gödsel.

I Barnarpasjön söder om Jönköping är vattnet genomgrönt på grund av kraftig övergödning. Sjön har utsatts för bland annat utsläpp från en numera nedlagd fabrik och närliggande jordbruk.

Där testas just nu en ny muddringsmetod av Teknikmarknad - en organisation som knoppats av från Kungliga Tekniska Högskolan för att utveckla kommunal miljöteknik. Det som skiljer metoden från muddring med till exempel grävskopa är att små datorstyrda maskiner går på botten och suger upp gyttjan i slangar.

En del av den överflödiga näringen i sjön kommer att användas på åkrarna intill där den behövs. Metoden har också testats i bland annat vikar på Gotland och utanför Oskarshamn. Metoden är betydligt billigare än vanlig muddring och kan i framtiden användas av ideella organisationer kring vattendrag, tror Bengt Simonsson, forskningschef på Teknikmarknad.

På sikt ska det alltså bli en klarare sjö med mer plats för fiskarna, men det finns också djur som lever i gyttjan vars livsmiljö förstörs, därför behöver man alltid diskutera hur stort ingrepp man vill göra i en sjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista