Hundägare. Foto: Mikael Medin P4 Sjuhärad
ULRICEHAMN

Medborgarförslag: Plats för fria hundar

1:42 min

Hundägare i Ulricehamn har tröttnat på att det inte finns någon rastgård i staden där hundarna kan få springa lösa. Nu kan det kanske äntligen bli av.

De har under sju år skickat in flera medborgarförslag utan att lyckas få politikernas uppmärksamhet. Irene Juntorp och Carita Lehtonen är två  hundägare och för deras hundar är det väldigt viktigt att få springa löst.

– Problemen blir när de ska leka med varandra och ha koppel på sig. För då känner de sig trängda. Får de bara springa lösa så fostrar de varandra kan man säga, menar Irene Juntorp.

Carita och Irene äger varsin Jack Russell som behöver få springa av sig emellanåt, men någon sådan möjlighet finns inte i Ulricehamn idag. De och flera andra hundägare vill ha ett inhägnat område där deras hundar kan springa lösa och leka men de känner att de har haft svårt att få politikernas uppmärksamhet.

Men kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn, Lars Holmin, säger att man just nu utreder ett medborgarförslag om en rastplats för hundar och att han är positiv till förslag men vill vänta på utredningen innan han tar en bestämd ställning.

– Rent generellt förstår jag behovet och jag förstår de här människorna att de vill ha det. Men det gäller att hitta rätt plats så att det fungerar. Vi får väl se vad den här utredningen kommer fram till, säger Lars Holmin.

Men Irene och Carita är skeptiska. Det är inte första medborgarförslag som skickats in och de har tappat tron på om det ens når politikerna.

– Där väl lätt att den hamnar i någon skrivbordslåda. Men nu skäller vi lika mycket som våra hundar om att nu ska vi få det här till Ulricehamn, säger Carita Lethonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista