1 av 2
Gherghe Trandafir Nicolae. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Tiggare i Borås. Manole Marian. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
BORÅS

Tiggare attackerad: "Förödmjukande"

"Han brukar spotta på mig"
1:25 min

Förra veckan sprutades tiggaren Gherghe Trandafir Nicolae oprovocerat ner med brandssläckare. Nyheterna träffade de rumänska männen som sover under bar himmel vid tågstationen och som lämnat sitt land i hopp om ett jobb.

Förra söndagen blev Gherghe Trandafir Nicolae nedsprutad med en brandsläckare när han satt och tiggde på Hulta i Borås. Han har börjat hämta sig efter händelsen, men säger att han aldrig varit med om något liknande.

"Förödmjukande", det är det enda Gherghe Trandafir Nicolae har att säga om hur han kände när han blev nedsprutad med brandsläckaren. Och att han är glad att det inte var något ännu mer skadligt mannen plockade fram. Han önskar att han inte behövde tigga och berättar om skammen han känner över att göra det.

Kvinnan som såg hela händelsen berättade om hur en man klev ur sin vita bil och tryckte av en bransläckare rakt i ansiktet på Gherghe Trandafir Nicolae.

– Kvar står den här mannen då, när röken skingrat sig, och borstar av sina kläder. Den blicken han gav mig, med tårar i ögonen, den förnedringen han måste ha känt, jag får inte bort det, säger hon.

Vill arbeta
Gherghe Trandafir Nicolae blev arbetslös i och med en arbetsskada. Han är besviken på den rumänska regeringen som lovade så många jobb men inte uppfyllt löftena.
Sen säger han att han så gärna skulle vilja jobba, han kan ta vilket jobb som helst, han säger att det inte är meningen att man ska sitta och tigga av andra när man kan arbeta. Han önskar sig också någonstans att sova med tak över huvudet, att kunna tvätta sig och laga lite mat.
Men nu försöker han samla ihop pengar för att köpa skolmaterial till sina barn, för att de aldrig ska behöva hamna i hans situation. Hans äldsta dotter går i sjuan. Han berättar att hon har bland de högsta betygen på sin skola och att hon vill bli advokat. Han tänker göra allt för att uppfylla hennes önskemål.

– Det vore synd om jag förstörde deras framtid, säger han om sina barn.

Svär och spottar åt dem
– Jag vill åka hem, men har inte råd, säger Manole Marian som som sitter på stora torget i Borås. Han har gett upp hoppet om att hitta jobb här.
Innan Manole Marian kom till Sverige var han i Tyskland i en månad och arbetade på ett bygge, måltider och boende skulle dras från lönen men trots att det skulle bli pengar över fick han aldrig någon lön. Han säger att det är nöden som tvingar dem till tiggeri.

– De flesta som går förbi är vänliga, säger Manole. Men det finns också de som svär åt oss.

En bit bort står en man och betraktar oss. Han står där länge. Manole berättar att mannen brukar spotta på honom och de andra tiggarna, och sparka undan den pappersmugg där folk lägger pengar. Polisen har kommit och kört bort mannen vid några tillfällen då han har gett sig på Manole eller någon annan av tiggarna. När vi har pratat färdigt har mannen hunnit gå.

Längtar hem
Precis innan jag ska gå ber Manole mig om en tjänst. Han och flera andra, bland andra hans mamma, hans son och Gherghe sover under bron vid centralstationen. Han berättar att sen tv gjorde reportage om de tiggare som tältar vid kyrkogården har människor hjälpt dem. Om jag kanske kunde besöka dem vid tågstationen och visa hur de lever, så kanske folk skulle vilja hjälpa dem?
För inte så länge sedan kom en kvinna dit med tre täcken, men de har inga skydd, inga tält, och Manole längtar hem.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".