SVENLJUNGA

Inget beslut om Mjöbäckskolan

1:27 min

Det blev inget beslut om nedläggning av skolan i Mjöbäck när kommunfullmäktige i Svenljunga sammanträdde i går kväll. Kommunens verksamhetsplan för de kommande tre åren återremitterades.

Vid fullmäktiges möte drev Socialdemokraterna igenom en återremiss av verksamhetsplanen, eftersom budgeten för socialnämnden var underfinansierad med 10 miljoner kronor. Därmed blev det heller inget beslut om framtiden för Mjöbäcks skola.

– Det är bättre än att man klubbar igenom ett felaktigt beslut, men jag är varken glad eller ledsen. Det viktiga är att de fattar rätt beslut senare och på rätt grunder, säger föräldraföreningens ordförande Anders Selfors.

Har de inte haft det menar du?

– Det tycker jag inte. Om man vill fatta ett korrekt beslut ser man till att få så mycket information som möjligt innan, och mycket av debatten igår gick också ut på att man skyllde på varandra.

"Idiotiskt"
– Här finns väldigt lite pengar att spara, och detta är en levande framgångsrik bygd med väldig inpendling med folk. Att minska attraktionskraften för att bosätta sig här är inte vettigt - det blir en dyrare effekt för kommunen.

Vad skulle det få för konsekvenser om skolan inte får vara kvar?

– Det är viktigt för våra företag att få hit inflyttning och barnfamiljer, och att minska det för en småpeng och en principsak vore helt idiotiskt, säger föräldraföreningens ordförande Anders Selfors.

Välkomnar återremiss
Centerpartistiska kommunalrådet Eva Johansson håller med om att dialogen med berörda varit dålig, och hoppas att man kan använda återremisstiden till att de får komma tills tals mer.

– Det är ju ungefär samma pengar vi pratar om, antingen att barnen går i Mjöbäcke eller i grannskolan i Överlida. Själv tycker jag att vi behöver titta på det mer i ett helhetsperspektiv.

Har det gått prestige i detta, eller tror du skolan blir kvar i framtiden?

– Jag tror det blir väldigt jämnt, men jag kommer att jobba för att skolan ska vara kvar, säger kommunalrådet Eva Johansson (C).

Företaget Västkuststugan som betalar för skollokalerna, hotade i en annan skrivelse att flytta företaget från Mjöbäck om skolan läggs ner. Orsaken är att man har svårt att rekrytera personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista