1 av 7
Här (ringen) ligger ruinen efter Fagranäs.
2 av 7
Vid forna Fagranäs, i bakgrunden skymtar sjön Mogden. Foto: Jan-Åke Thorell.
3 av 7
Foto: Jan-Åke Thorell.
4 av 7
Boråsaren Hans Rosendahl har hjälpt till att få fram borgen, och han tycker den är fantastisk. Bakom syns ängen som tidigare var en del av sjön Mogden. Foto: Jan-Åke Thorell.
5 av 7
Foto: Jan-Åke Thorell.
6 av 7
Vallgraven skymtar under vegetationen. Foto: Jan-Åke Thorell.
7 av 7
Foto: Jan-Åke Thorell.
ULRICEHAMN

Unik borg hittad vid Hökerum

1:25 min

En medeltida fornlämning har återupptäckts vid sjön Mogden nära Hökerum. Arkeologen Mats Hellgren från Lödöse Museum har aldrig tidigare sett något liknande.

– I källmaterialet finns en anläggning som kallas Fagranäs som omnämns sista gången 1347. Det ligger väldigt nära till hands att detta är den lämningen, säger Hellgren.

Borgen har tidigare varit känd av ortsbefolkningen, men har nu blivit mer synlig sedan markägaren Lars Lidar i Hökerum under ett års tid röjt upp i området.

En unik borgtyp
Den nyupptäckta fornlämningen ligger 300 meter från Vädersholm vid sjön Mogden, som på 1300-talet ägdes av tysken Snakenborg som gifte sig med dottern till ägaren av Fagranäs.

Enligt källorna är detta den enda medeltida borganläggning av det här slaget i hela landet, men finns väl dokumenterade från 900-talet i Frankrike och från 1000-talet i England. Några enstaka finns också i Danmark.

– Den består av två delar och det finns ett engelskt uttryck som brukar benämnas "Motte and bailey". Själva "motten" är en försvarsanläggning som ligger på en konstgjord kulle, och där har man oftast en stengrund med en träkonstruktion ovanför.

– Nedanför ligger det som kallas "bailey" som är en boplats som fanns i omedelbar närhet. Båda anläggningarna omges av ganska djupa vallgravar, säger arkeologen Mats Hellgren.

Arkeologerna ska nu ha en diskussion med markägaren och Länsstyrelsen, och man hoppas att det kommer någon form av undersökning fram till vårkanten.

Stor roll i historien
Boråsaren Hans Rosendahl har hjälp till att röja i området runt borgen , och säger så här om Fagranäs som fanns redan på 1100-talet.

– Är det en Motte and Bailey-borg är det den första man hittar i Sverige, en stor sensation i så fall.

– Jag tycker det är fantastiskt att gå här och känna att den här bygden spelat en oerhört stor roll i Sveriges historia - ett av flera centrum på den tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista