Skådespelaren Fredrik Nilsson tycker det är synd att stadsteatern inte vill ha kvar julstök, en flerårig succé. Foto: Jenny Hellström.
TEATER

Borås stadsteater städar bort julstök

Skådespelare: " Synd, teatern förlorar en bra publikmagnet"
1:31 min

Stadsteatern i Borås dras med dåliga besökssiffror, och nu gör man sig av med ännu en publikdragare. Julstök med skådespelaren Fredrik Nilsson tvingas bort när teaterchefen vill locka nya åskådargrupper.

Sedan tidigare står det klart att också Fredagslyriken och Boråsrevyn inte är välkomna på Stadsteatern i Borås.  Nu tvingas ännu en publikdragare bort när teaterchefen renodlar.

Den här gången handlar det om Julstök med skådespelaren Fredrik Nilsson som nu sökt sig till Hemgården.

Drog fulla hus
Nilsson säger att han tror på den nya spelplatsen men medger att han är besviken att det inte blev någon fortsättning på teatern.

– Det klart att jag tyckte att det var synd, man förlorade en bra publikmagnet. Tar man lite risker med en smalare repetoar så kan man få upp publiksiffrorna med de här julshowerna.

Under de två år som musikshowen Julstök gått på Stadsteatern har den dragit fulla hus, men nu är det slut. Sedan tidigare har även långköraren Fredagslyriken och Boråsrevyn fått söka andra scener, något som rört upp känslorna.

Samtidigt redovisar teatern lägre besökssiffror än väntat. 13 000 personer har man räknat med i år, men under första halvåret kom bara 5 000.

Vill ge teaterchefen en chans
P4 Sjuhärad sökte teaterchef Monica Wilderoth för en kommentar igår men lyckades då inte nå henne. Kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren (FP) säger dock att teaterchefens förklaring är att hon vill locka nya åskådargrupper till teatern och att en del produktioner då inte passar in även om de drar mycket folk.

– Jag vill ge teaterchefen en chans att förverkliga de idéer hon haft, om vi går in och snabbt försöker förändra något för att det inte tycks ha fungerat så tycker jag att man stör alldeles för mycket, säger Bengt Wahlgren.

Teaterchefen kommenterar
Idag säger dock teaterchef Monica Wilderoth att Julstök har ett uppehåll från teatern, eftersom man har en annan föreställning i jul.
När det gäller Boråsrevyn säger hon att den konkurrerar tidsmässigt med teaterns egna uppsättningar och att de går i första hand.
Enligt Monica Wilderoth var långköraren Fredagslyriken, som avslutades i våras, en kostnad för teatern då det var ett gratisarrangemang och att ett sådant inte är försvarbart med tanke på de ekonomiska förutsättningarna just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".