Homs i Syrien. Foto: Scanpix
BORÅS

Bassam får stanna i Borås

" Min fru grät när jag ringde och sa att hon kan komma hit"
2:28 min

Idag kom beskedet från Migrationsverket att syrier som flytt till Sverige får permanent uppehållstillstånd. Ett glädjande besked för Bassam som bor i Borås och nu garanterat får stanna.

Det innebär också att syrier i Sverige kan förenas med sin familj, de närmsta familjemedlemmarna har rätt att komma hit till Sverige som anknytningsinvandrare.

Bassam som bott i Borås i snart ett halvår har sin familj i Egypten, dit de flytt ifrån Syrien, men nu ska han genom regeländringen kunna få hit sin fru. Något som han är oerhört tacksam över.

– Jag är så glad att jag kan ta hit henne nu. Det är väldigt viktigt för mig, säger han.

När Bassam ringde till sin fru tidigare idag och berättade nyheten att syrier från och med nu får permanent uppehållstillstånd i Sverige och att han därmed kan ta henne till Sverige så kunde hon inte prata på flera minuter. Hon bara grät.

– Hon kunde inte tala, hon bara grät av glädje, säger han.

I köket på Norrby hemma hos Bassams kusin bjuds på arabiskt kaffe och Bassam säger att han har svårt att ta in att det här faktiskt är sant, som att han har svårt att tro på det.

Bassam kommer från staden Homs i Syrien där han jobbade som barberare och med mode i en klädbutik, men Homs är idag en sönderbombad stad säger han.

– De flesta byggnaderna är sönderfallna. Livet där är svårt, väldigt svårt.

Han hoppas att alla som kan fly, kan ta sig därifrån, för i Homs i Syrien finns inget liv. Men ifall USA och övriga omvärlden borde lägga sig i konflikten och anfalla Syrien det har han ingen åsikt om.

– Jag vet inte. Ingen vinner i ett krig, alla är förlorare, säger Bassam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".