1 av 2
Biskop Åke Bonnier. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
2 av 2
Biskop Åke Bonnier. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
BORÅS

Biskop Åke Bonnier på besök i Borås

Biskop: "Din röst är viktig"
4:12 min

Idag samlades 300 präster och diakoner från Skara stift i Borås för att diskutera kyrkans framtid. Åke Bonnier framträdde på Stora torget, och han är osäker på om en biskop någonsin framträtt på ett torg under de 1000 år som Skara stift funnits.

Åke Bonnier som är biskop i Skara Skift och säger så här om syftet med mötet.

– Huvudbudskapet så som jag ser det är att det här är för livets skull. Och vad innebär det då att leva sitt liv från ett kristet perspektiv? Jo, att förstå och uppleva att man är sedd, bekräftad och upprättad som människa, säger han.

Borås innerstad har under dagen präglats av kvinnor och män iförda prästkragar som varit på Skara Stifts på temat "för livets skull", sammanlagt har 300 präster och diakoner deltagit, 220 präster och 80 diakoner.

Även val till ärkebiskop
Biskop Åke Bonnier tror att det här kan vara första gången en biskop från Skara talar inför publik på ett torg, syftet är både att väcka uppmärksamhet för kyrkans arbete ute i samhället i stort och att påminna förbipasserande om kyrkovalet den 15 september.

Men snart stundar även ett annat kyrkligt val, valet av ärkebiskop.

På frågan om vem Åke Bonnier tror kommer att bli ny ärkebiskop svarar han.

– Det vet inte jag. Det ger sig när vi röstar, men det finns många bra kandidater, säger Åke Bonnier.

Gud måste vara tydlig

Du har ju nominerats till posten som ärkebiskop men sagt att det vore bortkastat efter som du inte vill och att det krävs ett tecken från Gud för att lämna Skara till förmån för Uppsala. Om du fick ett sådant tecken i vilken form skulle det uppenbara sig tror du?

– Det vet inte jag heller. Där måste Gud vara väldigt tydlig för att jag ska begripa. Jag tyckte han var väldigt tydlig redan när jag fick kallelsen att vara biskop i Skara, sa biskop Åke Bonnier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".