Per Andersson, (S). Foto: Anna Rydholm, SR Sjuhärad
SVENLJUNGA

(S) i Svenljunga: "Oansvarig budget"

Per Andersson (S): "Det är inte första året man gör så här"
1:15 min

Det är inte ansvarsfullt att lägga fram budgetar som inte är i balans. Det menar Socialdemokraterna i Svenljunga som är starkt kritiska till det borgerliga styret i kommunen. I måndags fick partiet igenom en återremiss av budgeten i kommunfullmäktige.

Svenljunga har i många år brottats med stora ekonomiska problem. I måndags kväll blev budgeten underkänd i fullmäktige eftersom det fattades tio miljoner kronor. Socialdemokraten och fullmäktigeledamoten Per Andersson är kritisk till hur kommunen sköter ekonomin:

– Det är ju inte ansvarsfullt, och så har man ju gjort i ett par år; lagt fram en budget som inte är i balans. Det är ju inte första året nu som man gör det, man redovisar balans men går man in och tittar på siffrorna så är det inte balans.

Ekonomin i Svenljunga var dålig redan innan finanskrisen. Sedan 2006 har kommunen presenterat ett överskott vid årsslutet en enda gång, år 2010. Förra året slutade med ett underskott på 12,5 miljoner kronor. Det handlar om dyra renoveringar och underhållskostnader samt skenande utgifter för socialnämnden. Det var också socialnämndens budget som fällde kommunbudgeten i måndags eftersom det i den saknas tio miljoner. Socialdemokraterna begärde och fick igenom en återremiss av budgeten.

– Det är dålig ledning och styrning av kommunen, det tycker ju även kommunens revisorer, säger Per Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".