Foto: Martina Holmberg / SCANPIX.
BORÅS

Ny väg in för ex-kriminella

1:18 min

Nu ska före detta kriminella få mer hjälp att komma i arbete. I november startar Kramiprojektet i Borås, en satsning mellan kriminalvården, arbetsförmedlingen och socialtjänsten som sprider sig runt om i landet.

Utvärderingen av Krami är positiv på de håll där programmet redan finns och Marita Gustavsson som är kriminalvårdschef i Borås är hoppfull inför satsningen.
Det handlar om att ge människor som står utanför arbetsmarknaden värdighet och möjlighet att försörja sig.

– Ibland är det den etiketten som folk tänker då, att den här personen har ett kriminellt förflutet eller är straffad tidigare. Men det man måste komma ihåg är att de här personerna är så mycket mer än så, de är någons bror, någons syster, någons mamma, någons farbror och morbror. De är Borås kommuninvånare, dina och mina grannar, det är det vi ska möta upp och stötta så att de får tillbaka sin värdighet och kommer ut på arbetsmarknaden och får egen försörjning, säger hon.

Man räknar med att ungefär 45 personer varje år kommer att genomgå programmet. Rent konkret innebär det att man genom de tre handläggarna på Krami får praktikplats eller stöd att börja studera. I upp till två år erbjuder också Krami stöttning för de personer som genomgår programmet.

– Målet är ju att de personer som går i den här satsningen ska bli självförsörjande och få stöd under två år från de här tre sammanslagna myndigheterna för att få stöttningen runtomkring individen tills man står på egna ben och har en trygghet i det, säger kriminalvårdschef Marita Gustavsson.

Fakta om "Krami"

Sveriges första Krami-projekt startades i Malmö 1980 efter att en kartläggning visat att de insatser som gjordes för den aktuella målgruppen var ineffektiva och kostsamma.

Krami ska underlätta inträdet på arbetsmarknaden för personer som har varit i kontakt med kriminalvården, och på så sätt minska återfallen i brott genom att bryta ett socialt mönster.

Krami finns nu på 19 platser i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista