Gunnar Olfsson polisanmälde Barack Obama, och blev känd världen över.
OBAMAS SVERIGEBESÖK

Polisanmälde Obama - blev världskänd

"Polisen la ner i brist på bevis - ser nog inte nyheterna"
1:20 min

När Gunnar Olofsson från Borås polisanmälde president Barack Obama för brott mot mänskligheten anade han inte vilken uppmärksamhet det skulle få. Nyheten har snurrat jorden runt.

Läkaren Gunnar Olofsson hörs ofta i debatten kring Palestina-konflikten, och i början av augusti lämnade han in en polisanmälan mot Barack Obama för brott mot mänskligheten.

Polisanmälan blev genast en världsnyhet.

– Jag blev nästan förvånad att det fick så stor spridning, inte minst internationellt. Vi kan ta till exempel i Sydamerika där teleSUR, som är en av de största mediaoperatörerna där, hade ute det som en stor nyhet att Obama kunde riskera förhör för krigsförbrytelser i Sverige. Jag har fått information från mina vänner i Västindien att det varit en sak där också och så vidare. Så jag har fått ganska mycket respons internationellt, kanske ännu mer än i Sverige faktiskt.

Ville skapa debatt
Att anmälan skulle få spridning och skapa debatt var ett av målen som Gunnar Olofsson nu känner att han nåt, men att Obama förhörs av svensk polis under sitt besök tror han kommer bli svårt - även om han förutsätter att hans anmälan tas på allvar.
Anmälan las först ner men är nu uppe igen efter att Gunnar Olofsson skickat in fler bevis till polisen.

– Den har legat hos polismyndigheten i Stockholm där man tyckte att man inte kunnat finna någon grund för misstanke om brott, vilket innebär att polismyndigheten i Stockholm antagligen inte följer med särskilt mycket i nyhetsförmedlingen i så fall. Så då har jag skickat in en del material, videolänkar bland annat, som visar att det faktiskt finns misstanke om brott.

Har inte gett upp
Gunnar Olofsson tycker att Barack Obama borde behandlas likadant som andra som kommer till Sverige och har en anmälan på sig - förhör och utredning hos polisen när han är här på besök just nu.

– Nu har ärendet hamnat först hos riksåklagaren som sedan har skickat det till åklagarämbetet i Stockholm och där ligger ärendet just nu och om man tänker agera eller inte det vet jag inte.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".