Södra Älvsborgs sjukhus håller i en unik läkemedelsstudie om blodcancer. Foto: Maria Hansson.
VÅRD

Unikt läkemedelstest på SÄS i Borås

1:37 min

Två patienter på SÄS är först i världen att testa ett nytt läkemedel mot den obotliga blodcancerformen myelom. En överläkare på SÄS leder studien och ser den som ett steg mot en vård i framkant.

Två patienter på Södra Älvsborgs sjukhus är just nu de första i världen att testa ett nytt läkemedel mot den obotliga blodcancerformen myelom.

– Vi har en långsiktig plan att överhuvudtaget på SÄS öka deltagandet i vetenskapliga studier så att våra patienter kommer i åtnjutande av nya mediciner och nya behandlingar tidigt, säger Ulf-Henrik Mellqvist som leder studien - docent och överläkare inom hematologi på SÄS.

Myelom är en form av blodcancer som uppstår i benmärgen, ibland kallas den felaktigt skelettcancer eftersom den kan orsaka benskörhet.
Den är sällsynt hos personer under 40 år och vanliga symptom är smärtor som oftast sitter i ryggen eller bröstkorgen.

Förhoppningen är att den nya medicinen ska göra att patienterna ska kunna leva som vanligt så länge som möjligt.

– Tänk om vi kunde få vara med i fler sådana här prövningar? Varje dag sitter patienter här och får veta att den sjukdom de har kan man inte göra så mycket mer åt. Men att då kunna erbjuda detta, dels är det viktigt för den enskilda patienten men sen är det naturligtvis viktigt för sjukvården i stort för att vi ska kunna föra sjukvården framåt. Då är det väldigt kul om SÄS Borås också kan vara med i den utvecklingen, säger överläkare Ulf-Henrik Mellqvist.

Finns det inga risker med det då?

– Jo, det gör det och det är därför som kliniska studier omgärdas av väldigt mycket säkerhet. Du måste skärpa dina rutiner och din säkerhet, för allt du har gjort med patienterna kommer att eftergranskas vare sig det är vi forskare som startat studien eller om det är ett läkemedelsföretag. Det är oerhört rigorösa säkerhetsbestämmelser, och det är bra, inte minst med tanke på att vi nu fokuserar mycket på patientsäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista