"Skandal att det får gå till så här". Roy Sjöberg och Svante Hultén tittar ut mot grannfastigheten där bygget av skjutbanan redan har påbörjats. Foto: Joel Wendle.
VÅRGÅRDA

Ja till skjutbana i Vårgårda

1:35 min

Nu står det helt klart att den omstridda skjutbanan i Ljur utanför Vårgårda får klartecken. Mark- och miljööverdomstolen tar inte upp ärendet.

– Vi är givetvis väldigt ledsna och tycker att det är märkligt, säger Svante Hultén - en av de närboende som har protesterat mot skjutbanan.

Det är ett infekterat bygglovsärende det här handlar om. Bygg- och miljönämnden i Vårgårda beslutade först att ge bygglov för skjutbanan i Ljur, söder om Vårgårda. Det beslutet hann vinna laga kraft innan de närboende överklagade det.

De hävdade att de fått felaktig information om omfattningen av den planerade skjutverksamheten - och var nu rädda att få sin lantidyll förstörd av buller.

Bygg- och miljönämnden gick då på de närboendes linje, och fattade det ovanliga beslutet att upphäva det bygglov som nämnden själv beslutat om.

Men det överklagde i sin tur de personer som vill anlägga skjutbanan - och fick rätt av Länsstyrelsen. Och i och med att Mark- och miljööverdomstolen som sista instans nu meddelar att den inte tar upp ärendet, så är de närboendes möjligheter att överklaga uttömda.

Erfarenheten från en provskjutning som gjorts på platsen där skjutbanan ska ligga, gör att de närboende nu är oroliga för framtiden, säger Svante Hultén.

– Det bullret som vi hörde då, det kan man inte leva med! Det säger sig självt att det hörs rejält om man har en skjutbana på bara 500-600 meters avstånd och vinden rakt emot.

Personerna som nu slutgiltigt fått bygglov för skjutbanan, säger till P4 Sjuhärad att skjutbanan nu alldeles säkert kommer att bli av.

Men Svante Hultén har trots allt inte gett upp hoppet om att få stopp på skjutbanan. Om skjutbanan blir verklighet så kommer han och flera andra närboende att klaga över bullret, säger han.

– Många personer kommer att klaga, så det kommer att bli svårt för dem att bedriva skjutverksamhet där, definitivt!

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista