SSU hävdar i sin reklamfilm inför kyrkovalet att Jesus skulle röstat på Socialdemokraterna. Foto: Scanpix.
Kyrkovalet

SSU: "Jesus var sosse"

1:48 min

Inför kyrkovalet om ett par veckor har det uppstått en strid om vilket parti Jesus skulle röstat på om han hade möjligheten. I en reklamfilm påstår nämligen SSU att Jesus var sosse, och det har rört upp en hel del känslor.

I en reklamfilm som Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har tagit fram inför kyrkovalet den 15 september hävdas det att Jesus var sosse. Det här har skapat en het debatt, inte minst på social medier.

Många politiska motståndare har opponerat sig mot att SSU politiserar Jesus inför kyrkovalet. Men Ashkan Panahirad, som är ombudsman för SSU i Jönköpings län, menar att det finns många exempel i Bibeln som visar på att Jesus hade samma värderingar som Socialdemokraterna. Och därför kan man dra slutsatsen att Jesus var sosse.

– Ja, det kan man säga. Det är filmens budskap och det ställer vi oss bakom till hundra procent.

Vad var det Jesus gjorde som gör honom till sosse?

– Han var en schysst snubbe som ville alla väl. Det handlar framför allt om fördelningspolitiken, som skiljer Socialdemokraterna från Alliansen, säger Ashkan Panahirad.

Men för Johan Bjenning, ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län, känns det konstigt att SSU nu påstår att Jesus skulle vara sosse, inte minst med tanke på att Socialdemokraternas starke man i Jönköpings län, Peter Persson, nyligen påstod att det fanns vetenskapliga bevis för att Gud inte finns.

– Om man hävdar att Jesus aldrig skulle funnits har jag svårt att se hur han skulle kunna vara socialdemokrat.

Vad tror du själv att Jesus skulle röstat på i kyrkovalet?

– Han hade röstat på ett parti som var för människors frihet, säger Johan Bjenning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista