ULRICEHAMN

Kritik mot lärarnas nya datorer i Ulricehamn

1:21 min

Alla lärare i Ulricehamn har till slut fått en egen bärbar dator att jobba på, men satsningen ger samtidigt merarbete. Datorerna är nämligen inte kopplade till kommunens interna nätverk - det blev för dyrt.

Tidigare har lärarna delat datorer, även med eleverna. Nya och egna datorer är något som eftersfrågats länge - inte minst med tanke på de ökade kraven på dokumentation i skolan.

Omständig brist
Men när nu kommunen köpt in en dator till varje lärare innebär det istället annat merarbete - datorerna är nämligen inte kopplade till kommunens interna system eftersom det hade blivit för dyrt.

– Jag tycker det är fruktansvärt frustrerande att man inte kan komma åt gemensamma filer och mappar. Istället får man gå den stora omvägen och gå till en stationär dator och ladda ner filerna på ett (portabelt) USB-minne, säger Mikael Levander, lärare på Ulricaskolan.

Lärarna har inte heller möjligheten att skriva ut dokument på kopiatorerna, eftersom också de är kopplade till det interna nätverket.

– Det känns inte som kommunens IT-avdelning har hängt med riktigt i den moderna utvecklingen.

En kostnadsfråga
Enligt Ulricehamns it-chef Fredrik Nilströmer kostar de bärbara datorerna 10 800 kronor styck, fördelat på tre år.
Om kommunen istället satsat på integrerade datorer hade kostnaden ökat med cirka 5 000 kronor per dator och år, detta eftersom man då fått ökade kostnader för support och lagring.

– Vi ville öka antalet datorer i skolan drastiskt utan en massa extra kostnader. Det här gör att vi har haft råd att ge alla lärare en dator, säger Fredrik Nilströmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista