1 av 2
Fläckar på golvet i ett patientrum på en av vårdcentralerna. Foto: P4 Skaraborg.
2 av 2
Karin Hassel på närhälsan Norrmalm och vårdcentralschefen Åsa Breman - båda misssnöjda med städningen. Foto: P4 Skaraborg.
VÅRD

Snusket fortsätter på vårdcentralerna

1:41 min

Vårdcentralerna i Västra Götaland är fortfarande dåligt städade, och i värsta fall kan resistenta bakterier frodas i smutsen. En enkät bland vårdcentralscheferna i Sjuhärad visar att nästan två av tre är missnöjda med städningen.

I slutet av förra året kunde P4 avslöja att flera vårdcentralchefer i Västra Götaland i en intern enkät ansåg att deras vårdcentraler var så smutsiga att de riskerar att sprida smitta.
Flera chefer menade att städningen försämrats efter att regionens nya avtal med städfirman ISS trädde i kraft förra våren.

– Man får ju många gånger frågan från patienter, de tycker det är otäckt. "Städar ni inte här?", säger vårdcentralchef Åsa Breman på vårdcentralen Norrmalm i Skövde när hon visar fläckarna på golvet i patientrummet.

När regionen genomförde en ny enkät i våras om städningen visade det sig att missnöjet fortfarande är stort.
I Sjuhärad är två tredjedelar av de som svarat missnöjda med den lokalvård de fått den senaste månaden. I kommentarerna tas smittoriskerna upp även den här gången.

Vägg i vägg med Närhälsan Billingen ligger Närhälsan Norrmalm, där Karin Hassel är vårdcentralsföreståndare. Även där är det massor av bruna fläckar på golven.

– Vi har ju alla dessa mutiresistenta bakterier i samhället nu, och det vore fasansfullt om patienterna skulle bli drabbade av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista