Kommunstyrelsens ordförande i Svenljunga, centerpartisten Eva Johansson. Foto: Marcus Ålsnäs, P4 Sjuhärad
Svenljunga

Svenljunga räknar med hjälp från regeringen

1:29 min

Svenljungas kommunstyrelsen har kritiserats för att man underbalanserat budgeten för 2014 med tio miljoner. Eva Johansson, kommunstyrelens ordförande, säger att ekonomin är bättre än så men då räknar hon med 16 miljoner som ännu inte finns.

Efter socialdemokraten Per Anderssons hårda kritik av Svenljungas budget för 2014 slår kommunstyrelsen ordförande, centerpartisten Eva Johansson, tillbaka. Socialdemokraterna anser att budgeten är underbalanserad med tio miljoner kronor men Eva Johansson håller inte med.

– Jag skulle vilja att han håller sig till fakta och att han är lite bättre underbyggd för de uttalanden han gör, säger hon.

Enligt den budget som kommunstyrelsen, med Eva Johansson i spetsen, presenterat för fullmäktige kommer kommunen få ett överskott på tio miljoner kronor 2014.

Det tror Eva Johansson kommer hålla eftersom hon anser att budgeten tagit höjd för sådana kostnader som kommunen tidigare år inte budgeterat för.

– Vi har ökat ramen betydligt både för fastigheterna och för socialnämnden och budgeterat för dem på ett annat sätt än vi gjort innan men självklart är det svårt att budgetera en socialnämnd.

Däremot medger Eva Johansson att budgeten står och faller med ett nytt statligt utjämningssystem som regeringen ännu inte beslutat om. I budgeten räknar kommunstyrelsen med att få 16 miljoner kronor 2014, men värsta scenariot är noll kronor och då skulle budgeten spricka.

– Vi har bekymmer om reformen inte går igenom, jag kan inte säga annat och då måste vi överväga hur vi ska göra. Då blir det något helt annat radikalt vi måste göra.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista