1 av 3
Nya Kristinebergsskolan, så som den kommer se ut om två år. Foto: arkitektföretaget Tengbom.
2 av 3
Nya Kristinebergsskolan. Foto: arkitektföretaget Tengbom.
3 av 3
Arkivbild. Lennart Andreasson (V) och Lena Palmén (S) framför gamla Kristinebergsskolan, strax efter att de drivit igenom att den nya skolan skulle byggas.. Foto: Ann-Christin Lundberg.
BORÅS

Notan klar för nya Kristinebergskolan

Efter år av fruktlösa försök att renovera mögeldrabbade Kristinebergskolan i Borås stängdes den i våras och man beslutade att bygga en helt ny skola. Nu står det klart att kostnaden blir 108 miljoner. Då ingår också en helt ny gymnastikhall, något man inte tänkt sig från början.

I vintras bestämde sig de rödgröna för att det fick vara nog med alla mögelproblem på Kristinebergskolan, och att en helt ny skola skulle byggas som dessutom ska ersätta Svedjeskolan.

På den borgerliga sidan protesterade man och ville ha kvar mindre enheter, men de rödgröna drev igenom att den nya Kristinebergskolan ska bli dubbelt så stor som den gamla och kunna rymma 500 elever jämfört med vårens 230.

Men inte bara Kristinebergskolan utan också dess gymnastikbyggnad visade sig ha stora fuktproblem och i våras beslutade man att också riva den och bygga en helt ny gymnastikbyggnad till en kostnad av 14 miljoner - utöver byggkostnaden för skolan.

Nu har anbuden för den nya skolan och dess gymnastikhall öppnats och nu står det klart att den nya gymnastikhallen nästan ryms i de 100 miljoner som fullmäktige avsatt. Totalkostnaden blir alltså 108 miljoner.

Rivningen av den gamla skolan har inte börjat än men den nya Kristinebergskolan ska stå klar till höstterminen 2015. 
I totalsumman ingår också kostnaderna för att eleverna under tiden sprids till andra lokaler på före detta regementet, före detta Televerket på Göta, till Daltorpsskolan och till Centrumhuset på Kristineberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista