Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
INFÖR VALET 2014

Så skiljer du partierna åt - statsvetare om (S)

2:09 min

Varför säger politikerna en sak, men agerar på ett annat sätt? Hur ser Riksdagspartiernas grundideologier ut? P4 Sjuhärad reder ut begreppen tillsammans med statsvetare Roger Blomgren.

I en satsning inför valet 2014 tar P4 Sjuhärad hjälp av statsvetare Roger Blomgren för att reda ut var de politiska partierna i Sverige står. Hur ser deras grundideologier ut och varför ändrar de sin ståndpunkt då och då?

Först ut är Socialdemokraterna som enligt Roger Blomgren får ses som ett stabilt och maktbärande parti. Tidigare har Socialdemokraterna varit väldigt noga med att folket ska äga. Idag ligger man något mer till vänster än de borgerliga partierna.

Även om man varit vänster i retoriken visar det sig i praktiken att man är ett traditionellt socialliberalt parti, menar statsvetare Roger Blomgren.  

- Man ska inte förvänta sig att man stänger gränserna och förstatligar alla företag i Sverige.

Om man ser till Socialdemokraternas olika partiledare är, enligt Roger Blomgren, Tage Erlander den ledare som betytt mest för partiet. Det var bland annat Erlander som drog igång det svenska välfärdsbyggandet.

- Många av de som röstat på Socialdemokraterna har valt att handla på Konsum, man går aldrig på Ica. Man läser Aftonbladet och aldrig Expressen och man dör i Fonus, säger Roger Blomgren, statsvetare vid Högskolan i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista