Knäck och bryt - Irén Johansson, Anette Lindstrand och Katarina Tapper visar en av övningarna de gör varje dag två gånger om dagen. Foto: Maja Jerosimic.
HÄLSA

Mattanterna håller sig rörliga på Viskastand

3:43 min

Kanske har du på jobbet fått tips på olika övningar på jobbet för att undvika skador, men sedan glömt bort det där ganska snabbt. I köket på Viskastrandsgymnasiet har man receptet på hur man får övningarna att bli rutin.

På Viskastrandsgymnasiet pausar kokerskorna två gånger varje dag och gör ett antal stretchövningar. Så här har de hållit på i två år sedan några i personalen fick gå en kurs för att undvika förslitningsskador.
För det är tungt att jobba i storkök, berättar Irén Johansson, kokerska på Viskastrandsgymnasiet.

– Det är väldigt fysiskt, man skulle behöva vara vältränad. Det är mycket lyft, säger hon.

Var har du ont nånstans?

– I knäna. Om det beror på jobbet vet jag inte, det hade man kanske haft ändå men jobbet förbättrar ju inte situationen direkt.

Det är lunchtid i Viskatrandsgymnasiets skolkök och det är fullt upp för Irén och hennes kollegor. Idag står det fiskgratäng på menyn, och eleverna börjar strömma in i matsalen.
Så här dags finns det inte tid att ställa sig och göra några stretchövningar, det är tempo som gäller så här vid lunchtid. Men när köket stängt senare på eftermiddagen så stannas det upp i arbetet, det är dags att ställa sig upp och göra ett antal övningar.

– Vi rullar axlarna bakåt bland annat, vi jobbar även med rygg och bål. Mest överkroppen är det, säger Annette Lindstrand.

Hur kommer det sig att ni fortsatt varje dag med de här övningarna?

– Jag tror att vi har märkt att det gör stor skillnad. Rörligheten har blivit mycket bättre och vi mår bra av det, vi har överhuvudtaget inte lika mycket ont i axlar som tidigare. Tennisarmbåge som jag hade förr, har jag inte längre, säger Annette Lindstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista