1 av 2
Arkivbild: Mats Palm (S) i Herrljunga. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Kurt Hårsmar, kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga. Foto: Erik Bergström
HERRLJUNGA

"Avgå" - krav på Herrljungas ledning

1:30 min

Det politiska bråket fortsätter i Herrljunga. Efter att den styrande alliansen förlorat fullmäktiges omröstning om budgeten i juni vill oppositionsrådet nu byta ut den politiska ledningen i Herrljunga.

Herrljungas oppositionsråd Mats Palm (S) vill att kommunalrådet i Herrljunga Kurt Hårsmar (C) avgår.

– En majoritet i fullmäktige har deklarerat att de inte har förtroende för den styrande minoriteten, och det bör man enligt demokratisk praxis ta väldigt stor hänsyn till, säger Mats Palm.

Du menar att de borde lämna sin platser?

– Ja det är så det brukar gå till.

Under kommunfullmäktiges budgetsammanträde i juni fick Socialdemokraterna igenom sitt budgetförslag med hjälp av Folkpartiet och Kommunens Väl.

I praktiken innebär det att den alliansledda kommunen blir tvungen att föra socialdemokratisk budgetpolitik 2014.
Och på tisdagens fullmäktigemöte uttryckte Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kommunens väl att de saknar förtroende för för alliansen.

Oppositionsrådet socialdemokraten Mats Palm anser att det enda rätta i det här läget är för den sittande ledningen för kommunen att avgå.

Sen ett par år tillbaka kan kommuner annars utlysa "extra val", det som till riksdagen heter nyval, men Mats Palm anser inte att det vore så bra för Herrljunga.

– Jag tror inte att vår kommun är betjänt av att ha en uppslitande nyvalsprocess ett år innan ett ordinarie val. Det finns betydligt enklare sätt att byta ut ledningen i kommunen.

Kommunalrådet centerpartisten Kurt Hårsmar vill inte uttala sig innan han hört hur de andra allianspartierna ställer sig till Mats Palms avgångskrav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista