Ronny Jansson, arbetar i häktet, och Marita Gustavsson, Kriminalvårdschef. Foto: Jenny Hellström
borås

Häktet öppnar igen

"Allt var väldigt slitet"
1:36 min

Det öppnar häktet i Borås igen. Det har varit stängt för renovering i sommar, bland annat efter kritik från Justitieombudsmannen om mycket nedslitna lokaler.

Polishuset i Borås stod klart i slutet av 60-talet. En viss renovering av häktet gjordes 1996 men lokalerna var mycket nedgångna, säger Ronny Jansson som jobbat i häktet i 20 år.

I vintras kritiserade Justitieombudsmannen häktet för flagnad färg och nedklottrade väggar i cellerna och ett allmänt slitet intryck.

Under sommaren har de 46 cellerna renoverats och på måndag öppnar man på nytt igen, något som Kriminalvårdschef Marita Gustavsson hoppas ska bli ett lyft både för personalen och de som sitter häktade.

Under sommaren har häktet varit stängt i två månader och renoverats bland annat med hjälp av intagna på fängelset Västeråsen som sytt mörkläggningsgardiner och slipat möbler. Häktet utgörs av fyra långa korridorer med celler - även korridorerna har fått ny färg.

Inför stängningen uttryckte polisen oro att det skulle försena utredningsarbetet, då häktade istället fick förhöras i Göteborg men Kjell Fast, biträdande enhetschef vid polisen, säger att det gått över förväntan med bara en del förseningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".