1 av 2
Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
2 av 2
FN. Foto: Scanpix
BORÅS

Borås ska lösa världens sopproblem

1:19 min

Från och med idag och ett par dagar framåt är Borås i fokus när det gäller sophantering - om hur matrester, kläder och plast kan bli till biogas. En FN-konferens arrangeras i stan med 200 deltagare från 39 länder.

I stora delar av världen slängs allt direkt på soptippen. Men avfall måste ses som en resurs säger man på Borås Energi och Miljö. De arrangerar mötet tillsammans med Borås stad, Högskolan i Borås och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP.

Nanna Tulinius från Borås stad är samordnare för evenemanget.

– Grejen är att vi i Borås har byggt ett väldigt bra system. Kanske inte så "hightech", men det är ett av de mest allomfattande som folk sett. Har vi den kunskapen så ska vi dela med oss.

Du var i Moldavien nyligen, hur var det där?

– De lägger ALLT på tippen, och det är inte så länge sedan man slutade bränna sina sopor på bakgården. Det finns städer som inte har någon plats kvar på sina tippar, och då kan vi hjälpa till och visa vilka misstag man bör undvika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista