Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX.
GRANSKNING

Osäkert liv som bemanningsanställd

1:39 min

24-årige Anton förlorade sitt jobb över en dag, efter fem månaders anställning. Flera fackförbund oroas av att allt fler företag hyr in sin personal via bemanningsföretag, en betydligt osäkrare anställning för löntagaren.


En av alla unga i Sjuhärad som har haft jobb via ett bemanningsföretag är 24-årige "Anton" (som egentligen heter något annat).
En kväll fick han ett telefonsamtal hem, där han fick veta att nästa dag på jobbet var hans sista - efter fem månaders anställning.

– På torsdagskvällen fick jag samtal om "att imorgon är det din sista dag". Jag blev uppsagd.

Fula knep och låg trygghet
Som visstidsanställd på ett bemanningsföretag är det två veckors uppsägningstid som gäller.
I Antons fall fick han under de veckorna inte vara kvar på den arbetsplats han varit på under de fem månader han varit anställd. Istället fick han besked på fredagen att han på måndagen skulle infinna sig sex på morgonen på en annan arbetsplats - på en ort flera mil från där han bor.

– Det var en arbetsuppgift som jag aldrig ens funderat på att jobba med. Det jag hört är att de gör det för att de inte vill (betala) de garanterade pengarna under perioden. De ger ett jobb som de vet att man inte vill göra, så att man ska tacka nej.

Anton menar att det är vanligt att bemanningsföretag tar till lite fula knep för att slippa betala garantilön, han har kompisar som råkat ut för samma sak.

Något han också menar är vanligt, är att det är svårt att få ledigt från jobbet som bemanningsanställd.

– Man vågar ju inte be om någonting egentligen. Jag ville ha två dagars ledigt och då blev de arga på företaget.

– Man har sådan instabil anställning, man har ingen säkerhet. De kan ringa imorgon och säga att "du jobbar inte här längre".

Företagen flyr sitt ansvar
Både IF Metall och Handels i Borås om vittnar om att det blivit vanligare att företag väljer att inte bara klara arbetstoppar med hjälp av bemanningsföretag, utan även att grundbemanna med inhyrd personal.
Utvecklingen oroar eftersom en såan anställning ofta är betydligt otryggare än en vanlig.

– I mångt och mycket avsäger sig en del arbetsgivare sitt ansvar genom att lägga ut det på bemanningsföretaget, säger Peter Johansson, ombudsman på IF Metall i Borås.

Enligt branschens egna siffror var 135 000 personer i Sverige någon gång anställda på ett bemanningsföretag under 2012. Branschorganisationen har omkring 500 medlemsföretag, som omsätter runt 25 miljarder kronor.

På fackförbundet IF Metall tycker man att bemanningsföretagen fyller en viktig funktion, men menar att de nu används i FÖR hög utsträckning.

– Det är positivt med bemanning på så sätt att ungdomar och grupper som har svårt att ta sig in får ett jobb. Men, det ska inte vara ett sätt att driva hela industrin - bara topparna.

IMORGON: livet som bemanningsanställd i klädindustrin

Hjälp oss granska!

Det här var första delen i en serie inslag om villkoren för anställda i bemanningsföretagen. Har du själv erfarenheter du vill berätta om - #link=359895#

Foto: Joel Wendle
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista