1 av 2
Herrljungagatan i lördags - fullt med bilar som lappades. Foto: Hannu Merstrand.
2 av 2
Foto: Hannu Merstrand.
BORÅS

Massböter vid Borås djurpark, ilska mot p-bolag

0:49 min

Medan Elfsborg skrev autografer skrev kommunala p-bolaget ut böter i mängder. För många besökare fick Elfsborgsdagen i Borås djurpark i lördags en besk eftersmak.

När 13 000 besökare kom till Elfsborgsdagen i djurparken i Borås i lördags räckte den stora parkeringen utanför inte till. Många ställde sig då istället längs Herrljungagatan, men när de kom tillbaka väntade en p-bot på 450 kronor på vindrutan.

Saknas parkeringar
Hannu Merstrand som var på djurparken med sin dotter och sitt barnbarn är mycket kritisk. Alla bilarna längs gatan hade fått böter.

– Jag tycker det är helt onödigt! Det var inte trafikhindrande och inte farligt. Bilarna kunde mötas och allt. Det är rent ut sagt rent jävelskap!

Bo Kjellsson är VD på Borås djurpark.

– Det är ett gammalt problem att vi har för få parkeringar, och vid sådana här toppdagar så blir problemen ännu större. Det är olyckligt att gästen som åker ifrån oss förknippar besöket med en p-bot.

Besökaren Hannu Merstrand fick inga böter själv, men tycker synd om de som drabbades.

– I detta fallet tycker jag man kunde sett mellan fingrarna, haft lite omdöme. Man visste att det var mycket folk på evenemanget, och det finns inte fler parkeringar. Jag kan föreställa mig att många fick en tråkig helg tack vare detta.

Bilar på gångbanor
Peter Vesanen är enhetschef på parkeringsbolaget, och enligt honom är det en fråga om människors säkerhet.

– Vår största prioritering är framkomlighet, framför allt för räddningstjänsten. Speciellt gäller det när det är så här fruktansvärt mycket folk, det är ju bara runt 600 parkeringsplatser där.

De som arbetade på p-bolaget i lördags - hur upplevde de det?

– Det var väldigt rörigt. De fick springa runt och försöka få tag i folk och säga till dem att de inte kunde stå där. Det var på p-förbud, gångbanor och ute i terrängen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista