1 av 2
Monica Wilderoth, avgående chef på Borås stadsteater. Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Kulturhuset med biblioteket i Borås. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Borås teaterchef Monica Wilderoth avgår

1:30 min

Stadsteaterns chef Monica Wilderoth hoppar av efter ett knappt år. Beskedet kom i ett pressmeddelande idag på morgonen. Som skäl anger Wilderoth att åsiktskillnaderna mellan henne och kulturledningen är för stora.

– Det känns förvirrat, säger en person på Stadsteatern som nyheterna talat med.

Teatern dras med dåliga publiksiffror och den senaste tiden har Borås Stadsteaters chef Monica Wilderoth fått kritik för hur hon vill förändra utbudet. Bland annat har hon fasat ut vissa mer publika föreställningar för att renodla det konstnärliga.

I pressmeddelandet förklarar hon att hon och Borås Stads kulturförvaltning och Kulturnämnd har olika uppfattningar om vad som borde prioriteras. Därför väljer Wilderoth nu att avsluta sin tid som teaterchef.

– Jag blev ju väldigt förvånad över att det hände just nu, men däremot har vi haft samtal Monica och jag, där hon klargjort sin inställning till sitt jobb, säger kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren.

Har kulturnämnden stått bakom henne eller har hon fått sparken?

– Hon har inte fått sparken, och som jag förstår finns ingen framtvingad uppsägning bakom.

Wilderoth meddelar via Stadsteaterns informatör att hon inte lämnar några vidare kommentarer.


Nedan ett utdrag ur pressmeddelandet. 

"När jag tillträdde min tjänst som teaterchef vid Borås stadsteater så skedde det på grundval av mina konstnärliga kvalitéer.

Jag fick i uppdrag att utveckla scenen på Borås Stadsteater och tanken hos mig - och som jag upplevde fanns i uppdraget - var bland annat att föra in teatern i en samtida diskurs som rymmer också begrepp som klass, kön och etnicitet. Det var en del av det uppdrag som jag fick formulerat för mig.

När jag i maj 2013 fick en formell tjänstebeskrivning så kunde jag se att Borås Stads kulturförvaltning och Kulturnämnd och jag hade olika uppfattningar om vilket arbete som borde prioriteras för att driva teaterns konstnärliga verksamhet framåt.

Jag beslöt mig då för att inte förhandla med mitt uppdrag och inte göra avsteg från det som jag anser vara teaterns uppgift. Jag väljer därmed att avsluta min tid som teaterchef här."

Tidigare artiklar

Foto: Jenny Hellström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista