Jan-Åke "Hugo" Claesson, sektionschef på tekniska förvaltningen i Borås. Foto: Kristin Karlsson
BORÅS

Cykelstaden Borås - en avlägsen vision

Cyklist: "De har en bit kvar"
2:42 min

Borås Stad satsar nu på att bli en av Sveriges bästa cykelstäder, men cyklister nyheterna pratat med är tveksamma. Gångtrafikanter i cykelbanorna och dålig skyltning ställer till det.

Jan-Åke "Hugo" Claesson är sektionschef på tekniska förvaltningen i Borås och jobbar för att visionen om Borås som cykelstad ska bli verklighet.

– Man har ju en vision och en målsättning att komma dithän. Vi lämnar nu in en byggplan för att bygga vårt första cykelgarage, så att vi får någonstans i brytningspunkten mot bussar eller vad det må vara att låsa och ställa cyklarna på ett bra sätt.

– Sen är byggandet av cykelbanor en del i det, men också att få fler att använda cykeln mer och på så sätt få ett högre tryck att skapa bättre förutsättningar.

Några cyklister i Borås som vi pratat med tycker inte att Borås är särskilt cykelvänligt i dagsläget. De säger att det är svårt att veta vart man får cykla och inte, och på de kombinerade gång- och cykelvägarna blir det lätt konflikter mellan fotgängare och cyklister.

Åsa Sahl är från cykelstaden Uppsala, men studerar i Borås. Hon tycker att det finns för få cykelbanor och för många fotgängare på cykelbanorna. Visionen om cykelstaden är långt bort.

– Jag är lite tveksam till om det kommer bli så mycket bättre än det är.

Vad tror du man behöver göra då?

– Skaffa fler cykelbanor och inse vart de behövs.

Jan-Åke Claesson berättar att trots att målet är att ha delade banor i centrum så är det inte alltid möjligt,

– Närmre centrum ska vi ha delade banor, men så kan det ibland hända att det finns en begränsning i gatuutrymmet.

Vad säger reglerna om de kombinerade banorna, vem ska väja?

– Har du gående och cyklister så är det ömsesidigt, man ska visa respekt för varandra.

Ett annat problem är att veta vart man får cykla då skyltningen i marken ofta är sliten eller saknas helt. Cyklisten Josefine tycker det är krångligt att cykla i innerstaden.

– Man vet inte var, för det finns nästan inga cykelbanor, inte i stan i alla fall. Jag har blivit utskälld av gående både när jag cyklat på trottoaren och på vägen på allégatan, så det är svårt tycker jag.

Borås satsar på att bli en av de bästa cykelstäderna i Sverige, vad tror du om det?

– De har nog en bit kvar, säger Josefine och skrattar.

Tidigare artikel

Teija Martinsson - sjukskriven sedan en och en halv vecka efter att ha krockat med en fotgängare. Foto: Anna Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".