Arkivbild: Cleis Nordfjell / SvD / Scanpix
GRANSKNING

Bemanningsanställda går inte till facket

1:33 min

Anställda på bemanningsföretag vågar i många fall inte vända sig till facket. Enligt fackförbundet Handels i Borås är många bemanningsanställda rädda för repressalier.

– Ja, det vet vi, det är känt, säger Ulf Henriksson, som är förhandlingsombudsman på Handels i Borås.

Han berättar det förekommer att medlemmar inte vill ha hjälp från facket, fastän man från Handels sida förklarar att arbetsgivaren inte får göra så som medlemmen har beskrivit.

– De kanske ändå inte vill att vi ska agera i frågan av rädsla för konsvekvenserna kan bli av att vi har varit inblandade, säger Ulf Henriksson.

Som P4 Sjuhärad tidigare rapporterat så är flera fackförbund är kritiska till att allt fler företag idag i allt större utsträckning väljer att hyra in personal istället för att anställa själva. Eftersom det på flera sätt är osäkrare att vara anställd via ett bemanningsföretag än att ha en anställning direkt på det företag man utför arbetet på, så vill fackförbunden att företag i så stor utsträckning som möjligt anställer själva.

H&M ett exempel
Ett exempel på ett företag som använder sig av inhyrd personal via bemanningsföretag är H&M i Borås. Där har en stor del av dem som jobbar på lagret under en lång period utgjorts av personal via bemanningsföretaget Studentconsulting. Som vi berättat tidigare så känner sig flera av de bemanningsanställda där så pressade, att de inte vågar ta de 5-minutersraster de har rätt till, av rädsla för att de ska förlora sitt jobb om de inte är tillräckligt effektiva.

Fackförbundet Handels lokala arbetsplatsombud på H&M vill inte bli intervjuade av P4 Sjuhärad, men säger i en skriftlig kommentar att de inte känner till att det skulle vara ett problem att bemanningsanställda inte tar sina raster. Och det är kanske inte så konstigt, enligt Ulf Henriksson, som alltså är förhandlingsombudsman på samma fackförbund.

Han vill inte kommentera situationen just på H&M, men säger att man på Handels känner till att det är ett problem att bemanningsanställda inte vågar gå till facket, av rädsla för vilka konsekvenser det skulle få.

– Vi märker som ombudsmän att det finns en oro och en rädsla ute bland anställda på bemanningsföretag. Man är rädd för repressalier och ibland är det nog en befogad rädsla och ibland är den nog obefogad, säger Ulf Henriksson.

Hjälp oss granska!

Det här var tredje delen i en serie inslag om villkoren för anställda i bemanningsföretagen. Har du själv erfarenheter du vill berätta om - #link=359895#

Tidigare artiklar

Foto: Joel Wendle
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista