1 av 3
Gooya Homai. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
2 av 3
Isabell Olofsson. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärd
3 av 3
Kristian Rosensköld. Foto. Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
BORÅS

Gillar att avgiften till a-kassan sänks

1:43 min

I budgetförslaget för 2014 vill regeringen slopa den differentierade a-kassan, vilket betyder sänkt avgift för många arbetstagare. P4 Sjuhärad frågade anställda på restauranger om deras a-kassa.

Gooya Homai driver Café Leva i Borås och är medlem i Handels vars avgift sänks med 100 kronor. Själv tycker han att a-kasseavgift och fackavgift tillsammans blir väldigt mycket.

– Jag betalar nästan 800 kronor, min fru betalar 700 kronor och hon tillhör Metall. Jag tycker det är för mycket. Jag vet inte exakt hur mycket a-kasseavgiften är, men hela avgiften till facket och a-kassan blir alldeles för mycket, säger han.

Den differentierade arbetslöshetsavgiften som infördes 2008 är en del av a-kasseavgiften och kopplad till hur många arbetslösa medlemmar det finns. Ju fler arbetslösa medlemmar, ju högre avgift.
Tas den bort får över 2,2 miljoner löntagare lägre a-kasseavgift. För över en halv miljon sysselsatta människor sänks avgiften med 150 kronor i månaden eller mer.

Isabell Olofsson på Café Viskan har varit med i Handels i tre år. Hon betalar 300-400 kronor i månaden till Handels fackförbund och a-kassa. Även hon välkomnar en sänkning.

– Runt 300-400 kronor betalar jag.

Tycker du det är mycket?

– Ja, ganska.

Är det värt det?

– Det får vi väl se om jag skulle bli arbetslös någon gång.

Har du funderat på att gå ur någon gång?

– Ja, det har jag. Om de skulle höja ännu mer.

På Bishops Arms i Borås jobbar Kristian Rosensköld som aldrig varit med varken i facket eller a-kassan. Men att han skulle gå med på grund av den sänkta avgiften det tror han inte är aktuellt.

– Jag har alltid haft jobb så jag har aldrig någonsin tänkt tanken att gå med.

Nu när avgiften kanske sänks, är det möjligt att du går med då?

– Jag tror fortfarande inte att jag kommer att gå med, säger Kristian Rosensköld.

Läs regeringens förslag

Se sidan 7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista