1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Annika Beckung på kyrkornas flyktingrådgivning tycker inte dagens system fungerar. Foto: Hanna Larsson.
3 av 3
Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: Björn Larsson Rosval/Scanpix
BORÅS

Flykting blev förlamad vid avvisning

1:42 min

Kyrkornas flyktingrådgivning i Borås riktar nu skarp kritik mot hur avvisningen gjordes av en afghansk familj nyligen. En läkare gav mamman en lugnande spruta, men det ska gjort henne halvsidesförlamad i ansiktet.

– Den här kvinnan har ju mått dåligt en längre period, uppvisat posttraumatisk stress och var djupt deprimerad, berättar Annika Beckung på Kyrkornas flyktingrådgivning i Borås.

Förlamad i ansiktet
Familjen väcktes tidigt en morgon för ett par veckor sedan, när gränspolisen utan förvarning dök upp för att genomföra avvisningen.

Mamman reagerade då så starkt att poliserna inte kunde få med henne. Då tillkallades den kontroversielle läkaren Tomas Ericsson som ofta anlitas av gränspolisen vid avvisningar. Han beslöt att ge kvinnan en spruta med lugnande medel.

Ett par dagar senare avvisades familjen från förvaret i Kållered till Polen, och därifrån kom ett samtal från pappan. Han berättade att kvinnan drabbats av en halvsidig förlamning i ansiktet. Läkare i Polen hade uppmanat honom att ta reda på vad det var för spruta hans fru hade fått i Sverige.

Men efter det är kontakten med familjen bruten och Annika Beckung vet inte vad som hänt eller hur de mår.

"Någon form av propaganda"
Läkaren Tomas Eriksson vill inte uppge för P4 Sjuhärad vad för sorts lugnande medicin det var han gav kvinnan, men att hon skulle ha fått någon medicinsk reaktion av den är uteslutet säger han.

– Det som det här är fråga om ger inte några som helst komplikationer av det här slaget.

– Jag uppfattar din sagesman som helt utan varje form av trovärdighet, som uppenbarligen bara driver någon form av propaganda, säger läkaren Tomas Eriksson.

Annika Beckung på Kyrkornas flyktingrådgivning i Borås är skarpt kritisk till vad som hände den afghanska familjen.

– Det strider mot all medmänsklighet, att kunna behandla människor så som varit utsatta för svåra trauman. Man lämnar vårt land till och med betydligt sämre än när man lämnade sitt hemland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista