1 av 2
Polisbevakning. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX.
2 av 2
25 000 såg Loreen på Stora Torget, då krävdes extra poliser. Foto: Anders Kihl, Borås Borås (boras.com)
KULTUR OCH SPORT

Regeringen vill slopa polisnota - vinstlott för Sommartorsdagarna

1:32 min

Sport- eller kulturevenemang ska inte behöva betala för polisbevakningen, även om arrangörerna är aktiebolag. Det föreslår regeringen, och går förslaget igenom slipper bland annat Sommartorsdagarna i Borås polisnotor på hundratusentals kronor varje år.

Arrangörer av sport- eller kulturevenemang ska inte längre behöva stå för kostnaderna för polisbevakningen - även om arrangörerna är aktiebolag. Det är innebörden i ett nytt lagförslag från regeringen, som väntas träda i kraft den 1 januari.

Långdragen process
– (Det är) en jättelättnad att de här pengarna inte behöver letas fram. Nu kan vi koncentrera oss på att göra bra evenemang istället, säger Helena Alcenius - VD på kommunens marknadsföringsbolag Borås Borås AB.

2010 var första året som polisen i Västra götaland började ta ut avgifter för sin polisbevakning av kultur- och sportevenemang. Då fick Sommartorsdagarna en rabatt och skulle betala 70 000 kronor. Åren därefter har det handlat om cirka 300 000 kronor per år.

Men besluten har överklagats av de två arrangörerna av sommartorsdagarna, citybolaget Mitt i Borås och det övervägande kommunalt ägda bolaget Borås Borås AB.

Gamla notor kan dyka upp
Även om det nya lagförslaget går igenom så är det osäkert vad som händer med de gamla polisnotorna, som uppgår till omkring en miljon kronor.

– De fakturorna har inte dykt upp, och skulle de det får man ta den diskussionen "hur långt tillbaka får man fakturera när det handlar om överklagade saker?". Vi får väl se om det kommer, säger Helena Alcenius.

Som lagen ser ut idag så drabbas arrangörer som drivs i aktiebolagsform av poliskostnader, medan ideella föreningar slipper betala. Det nya lagförslaget innebär att det istället blir lika för alla.

– Det är bra att man har en och samma linje, lika för alla - oavsett förenings eller bolagsform.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista